Discovery Pakket (6x4cl)

39,95

(2 klantbeoordelingen)
 • 6 Verschillende Single Malt Samples
 • Elk sample is 4 cl (2 glazen)
 • Ervaring : Beginner
 • Kwaliteitsindicatie: €42,5/whisky
 • Incl. ‘whisky drinken als een expert’
 • Specifieke info over iedere whisky
 • Ideaal als verkenning van single malt whisky
 • Geleverd in een prachtige geschenkdoos

 

Inhoud van het pakket :

Teeling Small Batch

Dalmore 12

Redbreast 12

Highland Park 12

Caol Ila 12

Laphroaig 10

 

Klik op de desbetreffende whisky voor meer info

of scroll naar beneden voor meer info over dit pakket

 

Share this product

Beschrijving

Het Discovery Pakket

Whisky proefpakket

Dit whisky proefpakket is speciaal bestemd voor de beginnende whiskydrinker.

Het betreft vooral klassiekers uit de whiskywereld.

Single Malts die al vele prijzen hebben gewonnen en die hun waarde reeds bewezen hebben.

Het laat je toe om een goede indruk te krijgen in de enorme variëteit in Single Malt Whisky.

Zo krijg je een idee welke mogelijkheden er zijn en waar je geur- en smaakvoorkeuren liggen.

 

6 Single Malts, van 4cl

Het Discovery pakket is zeer gevarieerd samengesteld, en bestaat uit 6 verschillende Single Malt Whisky’s.

Elk sample is 4cl. De inhoud van een gemiddeld whiskyglas is 2cl.

Elke whisky kan u dus 2x proeven.

De alcoholpercentages in dit whisky proefpakket liggen tussen 40% en 46,3%.

Dit is naar whiskytermen laag, en dus toegankelijk gehouden voor de beginnende whiskydrinker.

 

Te proeven in het Discovery pakket:

Nog meer info? Klik op de afbeelding.

Deze info krijgt u ook meegeleverd via QR-codes. Zo blijft alle info up-to-date.

 

Teeling Small Batch – 46% – Ierland

Deze Teeling Small Batch is op Rum vaten gefinished en is zacht, fris en fruitig van smaak. Ideaal voor de zomer dus.De Teeling Small Batch is een Ierse blend, un-chillfiltered en een finish heeft gekregen op Caraïbische Rum vaten.  Meerbepaald Flor de Caña vaten uit Nicaragua. Samen met zijn ABV van 46% (de meeste blends hebben een alcoholpercentage van 40%). Een gewaagde zet, die echter goed uitpakte. Het verdient alle lof dat de eigenaars van Teeling nl. Beam-Suntory, niet voor de zoveelste alledaagse blend ging maar echt wel ‘out of the box’ gedacht heeft.

De Teeling Small Batch is een whiskey met een hoog aandeel aan malt. Hij wordt voor 6 maanden gerijpt in verschillende grotere ex-Rum vaten, om uiteindelijk in zeer kleine batches gereleased te worden.

De Teeling Whiskey Company is trouwens de eerste nieuwe distilleerderij in 125 jaar in Dublin. De stokerij, gelegen in het hart van Dublin, werd gebouwd op de plaats waar het voor vader Walter allemaal begon. Op het Newmarket plein, wat vroeger al bekend stond om zijn vele ambachtelijke brouwerijen, staat nu trots ‘The Teeling Whiskey Company’. De 3 koperen pot stills geven een bepaalde stijl van distilleren, en wekken die nostalgische gevoelens van toen, terug op.

De neus van deze Ier : vanille en zoete kruiden. Licht fruit, samen met op de achtergrond Rum invloeden. Op smaak is hij rijk, fruitig en kruidig. Ook zoet met bruine suiker, karamel en banaan. In de warme finish krijgen we tonen van vanille, hout.

Je zou absoluut niet zeggen dat dit een blend is, ook al omdat hij op een ideale 46% gebotteld is. De Rumvaten zijn niet zomaar een marketingtruc, en hebben wel degelijk hun invloed gehad. Daarenboven is hij zacht, maar geeft de kruidigheid  hem iets extra’s…

Kortom : The Teeling Small Batch gewoonweg is een schot in de roos!

 

Dalmore 12 – 40% – Highlands

Whisky fles van Dalmore met het bekende hertAl sinds 1839 heerst de MacKenzie clan, diep in de valleien van Firth of Cromarty in de Schotse Hooglanden. Hun symbool, het hert met het grote gewei, staat nog steeds op elke fles Dalmore afgebeeld. Traditie en ambachtelijk gaat nog steeds hand in hand in deze stokerij.

Als we de Dalmore 12 willen beschrijven, gaan we voor zachtheid en subtiliteit. Maar liefst 9 jaar heeft deze single malt uit de Highlands van Schotland mogen rijpen op ex-Bourbon vaten. Voor de laatste 3 jaar werd hij overgeheveld naar ex-Sherry vaten. En in dit geval Matusalem Oloroso Sherry vaten. Een hele mond vol, maar het blijkt wel interessant te zijn.

Deze Matusalem rijpingsvaten zijn gezoet zijn met PX Sherry vaten. Dit geeft de vaten, en dus ook de whisky die erin ligt te rijpen, en stroopachtige en gezoete smaak mee.

Als we ruiken komt ons onmiddellijk de geur van donker en zoetig fruit tegemoet. Maar ook citrus en vanille. Op smaak krijgen we zachte melkchocolade, sinaasappel, rozijnen en wat kaneel. Sommigen herkennen zelfs een vleugje anijs.

Is dit nu de perfecte introductie in single malt whisky?

 

Redbreast 12 – 40% – Ierland

De mooie donker rode kleur van deze Ierse whiskey

Met deze 12 jarige Redbreast stellen we een Ierse whiskey voor. Niet zo vreemd als u weet dat hier de whisk(e)y uitgevonden is! U hoort het goed, niet de Schotten maar wel de Ieren vonden de whiskey uit. Ze brachten het recept mee naar Schotland, waar de Schotten het gaarne overnamen en perfectioneerden.

En nog een leuk weetje: Ierse whiskey wordt met –ey geschreven (net als de Amerikaanse) en staat bekend om hun fluweelzachte en opmerkelijk fruitige spirits. De reden hiervoor is dat de Ieren hun godendrank, in tegenstelling tot hun Schotse buren, maar liefst 3x gaan distilleren. De Schotten houden het (meestal) bij 2x distilleren. Dat maakt dat enkel de meest vluchtige en lichtste bestanddelen overgeheveld worden.

Hier, in de distilleerderij van Midleton, worden deze ‘single pot’ whiskey’s geproduceert. Midleton is trouwens bij het grote publiek welbekend voor het maken van de blends van Jameson en Tullamore Dew. Maar wij gaan vandaag een echte Ierse Single Malt Whiskey proeven, hoewel zij het liever ‘Single Pot Still’ Whiskey noemen. Technisch gezien is dit whiskey die gemaakt is van zowel ongemoute als gemoute gerst, en om zo genoemd te mogen worden, in Ierland geproduceert moet zijn. In elk geval, de Redbreast 12 die op een toegankelijke 40% gebotteld is, heeft maar liefst 12 jaar op Oloroso Sherry vaten mogen rijpen. Dat beloofd!

Bij het ruiken merken we wat honing, gebakken appels, gedroogd fruit en wat noten. We proeven : zalig zacht…  met opnieuw noten, rozijnen, zoetigheid en toffee. Met een lichtkruidige, lange en warmende finish sluiten we af…

Dit is een frisse, zachte en behoorlijk complexe Ier.

Ach, Redbreast is gewoon top!

 

Highland Park 12 – 40% – Islands

Met zijn goudgele kleur en zwarte etiket is dit een prachtige flesDe historie van Highland Park is zowat een mysterie. Bepaalde bronnen spreken van een reeds (illegaal?) stoken rond 1798. Omdat ze zo afgelegen lagen, we zitten in het meest Noordelijke deel en daarmee ook het meest ruwe deel van Schotland, was dit ‘moonshinen‘ kinderspel. We weten wel zeker dat in 1826 de aanvraag voor het legaal distilleren van whisky werd goedgekeurd.

Highland Park, genoemd omdat het op een hoger gelegen gebied gebouwd is, verbouwt tot op de dag van vandaag nog steeds hun eigen gerst. En ook hun turf komt van de woeste Orkney eilanden. Ook hebben ze nog steeds hun eigen ‘malting floor’. Een techniek die zware handenarbeid vereist, omdat de gerst die ligt te ‘mouten’, handmatig omgedraaid moet worden.

Deze Highland Park-Viking Honour is de opvolger van de klassieke 12 jarige, en is nog beter geworden. Hij heeft 12 jaar in Sherry vaten mogen rijpen, alvorens hij op 40% alc naar de fles gebotteld werd. Deze fusten hebben duidelijk hun werk gedaan. We merken een niet te versmaden mix van honing, grassigheid, noten, karamel en wat turf, doch discreet.

Bij het proeven krijgen we iets als zoete koffie, noten en wat kruiden. Met wat peper en rook sluiten we af. 

Deze Viking is dan ook een echte ‘must-try’.

 

Caol Ila 12 – 43% – Islay

Whisky sample van de Caol Ila 12

Caol Ila moet nu toch zowat onze meest favoriete distilleerderij zijn van Islay. En dan moet je natuurlijk ook wel deze 12 jarige eens geproefd hebben.

Gelegen aan ‘The Sound of Islay’ is de zeelucht typisch voor deze stokerij die de grootste is van het hele eiland. In een schitterende omgeving kan je de distilleerderij komen bewonderen, én natuurlijk genieten van hun steeds beter wordende (zo lijkt het wel) single malt whisky.

In 1846 werd ze uit de grond gestampt. Wanneer in de jaren ’70, dus ruim 100 jaar later, de vraag naar blended whisky stijgt, breidt Caol Ila uit om aan de vraag te kunnen voldoen. Om dit nog maar eens over te doen in 2011, ditmaal wel met nieuwe ketels. Ze kozen bewust voor zeer grote ‘stills’ die ervoor zorgen dat het contact van de whisky met het koper lang is. Dit zorgt voor een uitgebalanceerde single malt whisky, die door menig whisky liefhebber geapprecieerd wordt. Ook het ‘fenolengehalte’ wordt door middel van deze techniek beperkt.

Caol Ila (spreek uit als ‘koo-lee-la’) zit qua turfgehalte rond de 35ppm, wat te vergelijken is met bijv. Lagavulin.

Deze Caol Ila 12  is wat lichter dan de meeste Islay whisky’s en dus niet te zwaar gerookt. Wel is hij zacht, olieachtig en mooi ‘rond’. Ook vanille, peer, zoete honing en wat turf merken we als we proeven. Denk ook aan citrusfruit, wat zout en zelfs noten.

Maar dit alles is uitstekend in balans en elegant.

Ondertussen is dit een echt prijsbeest geworden, waaronder ‘best 12-year-old single malt’ in 2014.

Als u nu nog niet overtuigd bent…

 

Laphroaig 10 – 40% – Islay

Whisky sample Laphroaig 10 jaar

Karakter, dat straalt deze 10 jarige Laphroaig single malt whisky wel uit.

Afkomsting van het turfeilandje Islay, zit dit sterk staaltje vakmanschap boordevol jodium, turf en zoutige tonen. Het is ondertussen een echte klassieker onder de peated  whisky’s geworden. Thans, met een alcoholpercentage van ‘slechts’ 40% is deze single malt bewust toegankelijk gehouden.

Het cijfer 1815 zal je regelmatig tegenkomen op een fles Laphroaig. Zo ook op deze 10jarige expressie. Niet toevallig natuurlijk, in dat jaar werd de distilleerderij opgericht door de gebroeders Alex en Donald Johnston. We vermoeden dat het ‘stoken van Laphroaig whisky’ zelfs nog eerder plaatsvond, echter niet op een legale manier.

Gelegen in het Zuiden van Islay, vlakbij Port Ellen, wordt de stokerij sterk beïnvloed door de smaken en geuren van heerlijke zeelucht.

Dat merken we ook als we gaan proeven… Op de neus : jodium, zeezout, zoete karamel en peat natuurlijk. Maar ook wat honing en die typische citrustonen. Mooi complex hoor!

We proeven : wat gerst, honing en turf krijgen we onmiddellijk mee. Wat later opnieuw citrus en een zalige fruitigheid. Opnieuw wat karamel en nu ook wat kruiden (chili en peper bijv.) De drogende finish is rokerig en lang.

Met deze Laphroaig 10 single malt whisky waan je je op onmiddellijk Islay…

Spot on!

 

Whisky probeerpakket voor de beginnende drinker

De diversiteit in whisky is immers enorm.

Om als beginnende whiskydrinker te bepalen waar te beginnen, is dan ook enorm moeilijk.

Door onze ondertussen jarenlange ervaring kunnen wij u de mooiste Single Malts aanbieden die er zijn.

Ga onmiddellijk voor kwaliteit.

Bestel daarom dit whisky probeerpakket, en ontdek je favoriete smaken.

 

 

♦Kwaliteitsindicatie: €42,5 /whisky♦

 

 

Tasting glas als extraatje

Het bestellen van een tasting glas kan in het winkelmandje.

Je hebt hier de keuze uit het Speydram glas (4,95euro) of het Snifter glas (4,95euro).

 

2 beoordelingen voor Discovery Pakket (6x4cl)

 1. Annie

  Toppakketje! Daarenboven mooi en snel geleverd

 2. Dirk

  Wow, super! Paar dagen geleden besteld, vandaag al in de bus. Degelijk verpakt, en de flesjes zelf in stijlvolle geschenkverpakking met bovendien Qr-codes met uitleg bij de staaltjes… rest me enkel nog de aangename taak te gaan proeven . En na te denken over wat ik nog ga bestellen

  • SingleMaltSamples

   Bedankt voor de mooie reactie Dirk. En vooral : laat het smaken!

Een beoordeling toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

SKU: 501 Categorie: