Explorer Pakket (6x4cl)

49,95

(1 klantbeoordeling)
 • 6 Single Malt Samples
 • Elk sample is 4cl (2 glazen)
 • Ervaring : Beginner / Ontdekker
 • Kwaliteitsindicatie: €55/whisky
 • Een verrassende ontdekkingsreis
 • Inclusief ‘Tips&Trics’ over whisky
 • Incl. specifieke info per whisky
 • In prachtige whisky cadeaubox
 • Ook om af te geven als geschenk

 

Inhoud van het pakket :

Balvenie 14 Carribean Cask

Clynelish 14

Laphroaig PX Cask

Arran James MacTaggart

Lagavulin Distillers Edition

Kilkerran Heavily Peated

 

Klik op de desbetreffende whisky voor meer info

of scroll naar beneden voor meer info over dit pakket

 

Share this product

Beschrijving

Het Explorer pakket

Op ontdekking

Een eerste kennismaking met whisky achter de rug?

Dan gaan we nog een stapje verder met het Explorer pakket.

We gaan hier iets meer de avontuurlijke tour op.

Met whisky’s van buiten Schotland, op vatsterkte of een zwaar geturfde whisky,…

 

Elk whisky staaltje bevat daarenboven 4cl. Voor een normaal whiskyglas is 2cl voldoende.

Van elk sample kan u dus 2x proeven.

 

Het Explorer laat ons kennismaken met whisky die niet zo alledaags is.

Het zijn stuk voor stuk zeer aangename verrassingen…

Denk maar aan Nikka From The Barrel, een schitterende Japanse blend, of de Kilkerran Heavily Peated uit de nieuwe ‘Peat in Progress’ reeks.

 

Gooi het dus eens over een andere boeg, en laat je met deze whisky cadeaubox inspireren!

 

Te proeven in het Explorer pakket:

Nog meer info? Klik op de afbeelding.

Deze info krijgt u ook meegeleverd via QR-codes. Zo blijft alle info up-to-date.

 

Balvenie 14 Carribean Cask – 43% – Speyside

Een single malt whisky met licht bruin etiket en sample flesje

Deze Balvenie 14 CC, oftwel Carribean Cask is altijd heel populair geweest onder whiskykenners. Zoals ook de 12 jarige Double Wood die we hier eerder gehad hebben. En deze populariteit is er natuurlijk niet zomaar gekomen.

Met zijn 43% is deze Balvenie toegankelijk voor iedereen. En zoals zijn naam al doet vermoeden : zeer fruitig en vooral exotisch. Liefhebbers van rum zullen ook zeker aan hun trekken komen.

Om te beginnen rijpte deze single malt 14 jaar lang op ex-bourbon vaten. Om het geheel een extra touch te geven, kreeg hij een finish mee op Carraïbische Rum vaten. Zoetebekjes zijn helemaal in hun sas bij deze whisky.

De kruidigheid, hout- en vanillesmaken afgegeven door de Bourbonvaten, gelden als basis. Denk verder aan toffee, honing, licht fruit en siroop. En dan is het de beurt aan het exotisch fruit : ananas, mango, passievrucht en zelfs lychee. Je waant je onmiddellijk op een of ander tropisch eiland, zoals de naam ‘Carribean Cask’ reeds doet vermoeden.

Met zijn variatie aan zoetigheid, houtsmaken en lichte kruiden is deze Balvenie 14 single malt uitstekend voor elke whiskydrinker. En wie dacht dat er op warme dagen geen whisky wordt gedronken?

De waaier aan exotisch fruit zorgt ervoor dat dit een ideale whisky is op zomerse dagen!

 

 

Clynelish 14 – 46% – Highlands

Langwerpige en elegante whisky fles met staaltje

Clynelish klinkt bij de kenners als muziek in de oren. Wat hebben zij in de loop van de jaren toch sublieme bottelingen uitgebracht. Veel van deze bottelingen werden echter onder handen genomen door onafhankelijke bottelaars.

Dus als we nu de kans krijgen om een officiële botteling te kunnen proeven, gaan we die toch niet laten liggen… Trouwens, het merendeel wordt gebruikt in blends, met name voor de 18 jarige Johnny Walker Gold Label. Clynelish (spreek uit als ‘clyne-liesh’) heeft zelf maar 2 officiële bottelingen, de Distillers Edition, en deze 14 jarige.

Een typisch kenmerk van Clynelish is dat het whisky maakt die ze wel eens ‘waxy’ noemen. Tja, nogal moeilijk uit te leggen zonder te proeven, maar stel je de geur van kaarsvet voor. Samen met een zoutig en ziltig randje, en je komt in de buurt van ‘waxy en briny’.

Voor de rest kan je ook zeker een arsenaal aan fruit verwachten… Denk aan perzik, druiven, peren en zelfs wat banaan. Maar ook karamel, citrus, peper, vanille en kaneel. En zelfs wat peat… Ik zou nog even kunnen doorgaan.

Het is duidelijk, deze Clynelish 14 geeft dan ook een behoorlijke complexiteit mee. Verschillende mensen halen hier vaak ook verschillende smaken uit, opvallend…

Omdat de balans ‘spot on’ is, leent deze single malt zich ook tot drinkers die nog niet heel veel ervaring hebben.

Kortom, een absolute ‘must try’!

 

Laphroaig PX – 48% – Islay

Laphroaig vanop het eilandje Islay

Ah, Laphroaig… Van het bekende en beruchte eilandje Islay. Maar wat voor een sublieme whisky maken ze hier toch. We hadden al de uitstekende Quarter Cask hier bij SingleMaltSamples. Maar deze verschilt toch wat.

Hij heeft een ‘triple maturation’ ondergaan, zoals de Triple Wood van Laphroaig. Maar in dit geval zijn Amerikaanse eikenvaten, quarter casks en vervolgens Pedro Ximenez sherryvaten gebruikt. En vooral deze laatste hebben wel degelijk hun invloed uitgeoefend op de whisky, zoals ook bekend van deze fusten. Daarom betreft het dan ook een finish. Deze finish op PX vaten geven de Laphroaig een rijke en volle smaak mee die niet te versmaden is.

Voor diegenen die reeds bekend zijn met deze geturfde Islay malts, het blijft wel degelijk Laphroaig, maar met een extra (Sherry) toets. Denk aan geroosterde granen, chocolade en de typische zoete, aardse turf die we zo graag hebben van de distilleerderij. Hoewel dit laatste toch eerder discreet aanwezig is. Op smaak onmiddellijk karamel, boter, turf, tabak en iets zoals kampvuur. Hij sluit af met een lange en kruidige finish.

De combinatie van de uitstekende sherry vaten (Pedro Ximenez) en de medicinale turf is weer een voltreffer gebleken. Maar deze ‘Laphroaig PX cask’ voegt ook wat zoetigheid en fruitigheid toe.

Alles wat Laphroaig zo goed maakt dus, maar dan met een extra toets…

 

Arran James MacTaggart – 54,2% – Islands

Deze Arran James MacTaggart werd speciaal gereleased voor zijn 10de verjaardag

Deze ‘Arran James MacTaggert’ werd speciaal gereleased ter ere van de 10de verjaardag van de Master Distiller. De gelimiteerde Arran is op vatsterkte gebotteld en er zijn slechts 12000 flessen van.

De James MacTaggart is dus qua alcoholpercentage steviger dan de meeste officiële bottelingen van Arran. Geen nood, wat water toevoegen mag en is zelfs aanbevolen.

Na de recente releases van hun 18jarige en 21jarige is deze expressie een nieuwe mijlpaal in de geschiedenis van de distilleerderij. Een relatief korte geschiedenis, want de distilleerderij van Arran werd pas in 1994 opgestart. Het feit dat ze een 2de stokerij aan het bouwen zijn op het gelijknamige eiland zegt al veel natuurlijk.

De successen van de distilleerderij hebben zich stelselmatig opgebouwd doorheen de jaren. De Arran 14, de serie met cask finishes (Sauternes, Amarone, Port en de Madeira finish) en later de 18 jarige expressie hebben hun strepen ondertussen verdient. En nu is er dus deze 10jarige Arran James MacTaggart. Hun volgende mijlpaal.

Na een 10 jarige rijping op first fill ex-bourbon zit hij boordevol vanille, boter en honing. Maar ook die typische fruitsmaken zoals appels, peer en wat ananas herkennen we. Zijn kruidigheid is een zeer mooie afsluiter van een zeer lekkere single malt.

Deze Arran is fris en fruitig. James MacTaggart  is er in geslaagd om de typische smaken van Arran te behouden, en dat met een extra touch.

En het resultaat is geweldig!

 

Lagavulin Distillers Edition – 43% – Islay

Deze Lagavulin is rokerig en geturfd. En u kan hem hier proeven.

De ‘Distillers Editions’ zijn bij menig whiskyliefhebber ondertussen wel bekend, hoewel de ene al wat geslaagd is dan de andere. Deze Lagavulin uit 2001 behoort tot het beste wat de reeks van Diageo te bieden heeft.

Elk jaar brengen ze van heel wat distilleerderijen een Distillers Edition uit. Denk aan de edities van Caol Ila, Talisker en Oban. Voor 2017 heeft het zowat grootste whiskyconcern ter wereld gekozen voor een Lagavulin met PX finish.

De Distillers Editions kenmerken zich door een ‘double maturation’, oftwel een dubbele rijping. Hoewel dit in de realiteit vaak een cask finish betreft. Oké,het verschil is niet altijd even duidelijk en uiteindelijk maakt het ook niet zoveel uit. De inhoud, daar draait het om natuurlijk.

Deze PX-vaten geven deze heerlijke single malt whisky een wat zoete toets mee. Maar verwacht absoluut geen dessertwhisky hier. Dit blijft duidelijk een turfwhisky hoor!

Zoals steeds bij Distillers Editions, op een toch toegankelijke 43% gebotteld, wil daarom niet zeggen dat hij heel toegankelijk is. Water heeft hij alleszins niet nodig, hoewel dat persoonlijke voorkeur blijft. Langs de andere kant is hij pittiger en steviger dan je zou verwachten op dat alcoholpercentage. Je krijgt het typische lederachtige, natuurlijk het wat rokerige, en tegelijk het donkere fruit wat de 16 jarige je biedt. Maar dan deze keer met een wat zoete twist.

De weinige expressies die van Lagavulin komen, zijn telkens ‘spot on’.

Deze Lagavulin Distillers Edition 2017 is nog maar eens een bewijs dat de stokerij vanop het turfeilandje zeer goed weet hoe ze topwhisky moeten maken!

 

Kilkerran Heavily Peated – 59,3% – Campbeltown

Zwaar geturfde Kilkerran met wit label en whisky sample 4cl

Om meteen met de deur in huis te vallen: deze Kilkerran Heavily Peated is een stevig beestje. De naam zegt het zelf al, hij is zwaar geturfd en op vatsterkte gebotteld. We hebben het over maar liefst 84ppm turf en 59,3% alcoholpercentage.

Zoals we al zeiden, stevig dus, zeker als je weet dat bijv Laphroaig op zo’n 40ppm zit, en een gemiddelde Ardbeg op zowat 50ppm. Gerijpt op een mix van ex-bourbon (55%) en ex-sherry (45%), en slechts 3 jaar oud. Maar zoals ze in Schotland zeggen: ‘age, it’s just a number’. Of vrij vertaald : leeftijd doet er niet toe.

Voor de fans : herinner u de ‘work in progress’ reeks van Kilkerran. Deze reeks bereikte zowat zijn hoogtepunt met de WIP 7 Bourbon Cask. Het uiteindelijke doel werd dan bereikt met de overheerlijke 12 jarige (mix van 70% bourbon en 30% sherry)

Wel, nu is de Glengyle distilleerderij aan een nieuwe, zeer beloftevolle reeks begonnen: ‘peat in progress’. En dit is de eerste batch ervan! We moeten niet meer uitleggen dat de distilleerderij vanop Campbeltown heerlijke single malt whisky maakt. Elke release is wel een voltreffer, en zo ook met deze Kilkerran Peat in Progress, batch 1.

De neus is om te beginnen al een schot in de roos. Barbeque smaken zoals gerookt vlees en houtskool. Samen met vanille, geroosterde noten en peat natuurlijk. Zeer romig en olieachtig. Veelbelovend… Op smaak krijgen we meer fruit, zoals appels en abrikozen. Het rokerige wederkeert, samen met die typische ‘farmy’ smaken uit Campbeltown (ja dit komt natuurlijk uit de stal van Springbank). De finish is peperig, wat zoet en zoutig tegelijk…

Liefhebbers van turfwhisky komen hier absoluut aan hun trekken.

Houd je niet van peated whisky?

Wie weet overtuigd deze Kilkerran je wel?!

 

De perfecte whisky cadeaubox

U merkt het al, deze whisky cadeaubox is absoluut de moeite!

Geef met trots deze 6 single malts cadeau aan jezelf, of aan iemand anders.

En geniet, of laat genieten…

 

 

♦Kwaliteitsindicatie:€55 /whisky

 

 

Tasting glas als extraatje

Het bestellen van een tasting glas kan in het winkelmandje.

Je hebt hier de keuze uit het Speydram glas (4,95euro) of het Snifter glas (4,95euro)

 

 

1 beoordeling voor Explorer Pakket (6x4cl)

 1. Rob Boyon

  Heel leuk om af te geven, maar ook om single malt whisky zelf verder te ontdekken.
  Echt een aanrader!

Een beoordeling toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

SKU: 502 Categorie: