Islay Pakket

Islay Pakket (6x4cl)

79,95

Available:Uitverkocht
  • 6 Single Malt Samples
  • Elk sample is 4cl (2 glazen)
  • Ervaring : Avonturier / Expert
  • Kwaliteitsindicatie: €120/whisky
  • Gevarieerde selectie van turfwhisky
  • Single Malts enkel van het eilandje Islay

 

Inhoud van het Islay pakket

Lg8 (Elements of Islay)

Octomore 10

Bw4 (Elements of Islay)

Williamson 6 (LT)

Ardbeg Kelpie

Cl5 (Elements of Islay)

Uitverkocht

Share this product

Beschrijving

Islay whisky pakket

Islay whisky proeven?

Dit is een volledig en exclusief whisky pakket dat enkel draait rond 1 en hetzelfde eilandje : Islay.

Alombekend onder whiskyliefhebbers is dit ondertussen welbekende turfeilandje zowat het walhalla voor turfliefhebbers.

Hier, op de Binnen-Hebriden, wonen slechts 3000 mensen. Al honderden jaren leven ze voor hun whisky, en overleven ze op turf.

Het is immers jarenlang hun enige brandstof geweest om hun huizen te verwarmen.

Vandaag ziet het er toch even anders uit.

De bewoners van Islay leven vooral van het toerisme, en van de verkoop van hun turfwhisky.

 

En dat is niet toevallig. Wat voor heerlijke whisky maken ze hier toch!

In totaal liggen hier 8 distilleerderijen, waarvan de ene al wat meer turf gebruikt als de andere. Doch staan ze steeds garant voor kwaliteit, dat is zeker.

Het feit dat de verkoop al jaren aan het ‘boomen’ is, en distilleerderijen zoals Ardbeg, Laphroaig, Lagavulin en Caol Ila de vraag nauwelijks kunnen bijhouden, zegt veel zoniet alles.

 

Maar natuurlijk zijn dit niet de gewone, alledaagse bottelingen die we hier presenteren.

Een beetje liefhebber heeft deze immers allang geproefd (en hoogstwaarschijnlijk goed bevonden).

Dit Islay whisky pakket bevat vooral onafhankelijke bottelingen, en ook eens een gelimiteerde editie.

Nee, dit whisky pakket is niet voor broekventjes. Het is voorbehouden voor de echte turfliefhebbers.

 

Te proeven in het Islay pakket:

Nog meer info? Klik op de afbeelding.

Deze info krijgt u ook meegeleverd via QR-codes. Zo blijft alle info up-to-date.

 

Lagavulin Lg8 – Elements of Islay – 59,5%

De Elements of Islay reeks met hun kleine whisky flesjes en hun chemische symbolen

Dat wij fan zijn van de ‘Elements of Islay’ reeks wist u al. Deze Lg8 van de Lagavulin distilleerderij vormt geen uitzondering. Serge Valentin (Whiskyfun.com) en Ruben Luyten (whiskynotes.be) prezen deze heerlijke Islay malt al de hemel in, en terecht!

In de reeksen van Elements of Islay worden va verschillende vaten ‘gemarried’ . Vaak zijn dit 2, 3 of 4 vaten die dan een soort ‘blend’ vormen met elkaar. Zo ook met deze Lg8. In dit geval is deze Lagavulin een mix van 2 ex-Bourbon vaten. We kunnen dit dus geen ‘single cask’ noemen, maar dat deze formule werkt, is ondertussen wel bewezen door Elixir Distillers. En natuurlijk op vatsterkte gehouden, zoals we het graag hebben. De Lg8 van Lagavulin is een distillaat uit 2006, en gebotteld in 2018.  12 jaar oud dus, maar ondanks zijn relatief jonge leeftijd, toch vol karakter.

Op de neus krijgen we zoete karamel, tropisch fruit zoals ananas en mango, en wat peper. Ook limoen en oesters. Ook die heerlijke zoete peat die we van Bowmore ook wel eens mogen verwachten, en hier dankzij de ex-Bourbon vaten ook een genot is. Op het palet komt de rook sterker door, maar verdwijnt vervolgens om plaats te maken voor perzik, mango en ham. Dit alles met een heerlijk zoutig randje. Bij de finish is daar de rook terug, met de peper die sterk door komt maar die ook een fris kantje heeft.

Dit is opnieuw een pareltje uit de reeks van Elements of Islay.

Subliem!

Whiskynotes.be

Great combination of sooty, meaty peat and a round fruitiness. Recommended

90/100

 

Serge Valentin (whiskyfun.com)

90 points

 

Octomore 10 – 3th edition – 56,8%

Prachtig design van deze Octomore: een zwarte fles en koker, versierd met zilveren letters

Octomore, er valt veel over te zeggen maar is zonder twijfel de ‘The world’s most heavily peated single malt’. Een uit de hand gelopen experiment, en dat blijkt nu de zwaarste turfwhisky ter wereld te zijn.

Maar vrees niet, u gaat niet enkel rook en turf proeven. Integendeel, Octomore whisky is over het algemeen wel jong, maar enorm complex. Deze 10 jarige is de oudste Octomore tot nu toe.

Voor diegenen die er niet in thuis zijn. De naam Octomore komt van de gelijknamige boerderij, vlakbij Port Charlotte. En de distilleerderij die dit zwaar geturfde levenswater maakt is Bruichladdich. Opgericht door 3 broers William, John en Robert Gourlay Harvey, in 1886. Momenteel heeft de distilleerderij 3 varianten: de Bruichladdich (niet geturfd), de Port Charlotte (zwaar geturfd) en de Octomore (extreem geturfd).

Het is de meest westelijk gelegen stokerij van Schotland, en hun whisky wordt nog steeds op de traditionele manier gemaakt. Zo steken ze nog steeds hun eigen turf en wordt enkel gerst van eigen bodem gebruikt. Vandaag de dag nog steeds een uitzonderlijke manier van werken.

Wat is het dan dat een Octomore zo speciaal maakt? Het turfgehalte wordt immers bepaald door het aantal fenolen aanwezig in de (single malt) whisky. Bij deze krachtpatser spreken we van een turfgehalte tussen de 160 en 260 ppm fenolen. Enorm veel ter vergelijking met bijv. een toch al zwaar geturfde Ardbeg of Laphroaig.

Maar een Octomore heeft veel meer troeven dan enkel turf. Een waaier van heerlijke smaken, geuren en aroma’s zal u tegemoet komen.

Probeer hem : hij is zowel krachtig, complex als uniek…

 

Bowmore Bw4 – Elements of Islay – 51,6%

Deze Bowmore Bw4 van Elements of Islay is een heerlijke Islay malt van het turfeilandje. Heerlijk zoet en tropisch, met een ziltig en geturfd kantje

Bowmore is de oudste legale whisky stokerij op Islay, en ook de meest bezochte van het eiland. Ze hebben ondertussen al een oneindig aantal schitterende bottelingen op hun palmares.  Vele klassiekers, maar ook nieuwere bottelingen : zoals de Bowmore 15 Darkest, de Bowmore 18 en de 25-jarige. Ook de NAS whisky’s van Bowmore laten van zich horen. Iedere liefhebber van Bowmore kent wel de Vault nr.1, de Springtide of de trilogie van The Devil’s Cask. Uiteraard zijn ze, net zoals de andere distilleerderijen op het mooie Islay, bekend om hun whisky’s met turfsmaak.

Langs de andere kant is hun Single Malt over het algemeen minder ‘gepeat’ als hun concurrenten op hetzelfde eiland. Bowmore staat vooral bekend om hun eerder zachtere turfsmaken, dikwijls gecombineerd met fruitige tonen. Opvallend is de plaats waar het rijpingsproces plaatsvindt.: de zogenaamde `Nr. 1 Vaults’, de oudste rijpingskelders van Schotland en de enige die onder zeeniveau liggen. Deze donkere, koude en vochtige kelders zijn ideaal om de vaten hun werk te laten doen, om tot schitterende whisky te komen.

Deze Bw4 botteling behoort tot de ondertussen bekende reeks van Elements of Islay. Herkenbaar aan de codes van de tabel van Mendeljev. Deze 4de batch is een ‘blend’ van 4 vaten, 2 ervan uit 1995 en de andere 2 uit 1996. Samengevoegd door Oliver Chilton, hoofd van Speciality Drinks Ltd.

Zijn schitterende neus heeft een rokerig kantje, in combinatie met tropisch fruit. Op smaak komt de peat sterker door, met mango en ananas. En zeker ook een ziltige kant. De finish is lekker lang, zoet en uiteraard rokerig.

Heerlijke frisse Bowmore, met toch genoeg peatyness om zich een volwaardige Islay te kunnen noemen.

Absolute aanrader hoor!

 

Williamson 6 – Liquid Treasures – 59,6%

Whisky in zijn puurste vorm: niet koel gefiltered en op vatsterkte

Een Williamson 6, van Liquid Treasures. Die laatste Duitse bottelaar kennen we ondertussen wel. We hadden eerder al de zalige Glen Grant 20 en de Islay Malt 6 hier bij SingleMaltSamples. Deze Williamson is de volgende in de rij. Ditmaal uit de Entomology series van LT. Maar de naam ‘Williamson’ doet misschien niet meteen een belletje rinkelen. Nu, ‘Laphroaig’ gaat u waarschijnlijk al wat meer zeggen.

Dit is namelijk een ‘teaspooned’ whisky, wat wil zeggen dat het distillaat uit zowat 99% Laphroaig bestaat, met een zogenaamd ‘theelepeltje’ van een ander distillaat toegevoegd (in dit geval Ardbeg?). Technisch gezien zouden we dit dus een blended malt kunnen noemen (mix van single malts).

Hij is gebotteld op een stevige 59,6% en dus op vatsterkte. We kijken eens naar de kleur… Aangezien Liquid Treasures nooit aan karameltoevoeging E150 doet, kunnen ze ons ook niet om de tuin leiden. Deze Williamson is zowaar bijna helder… Zeer licht alleszins. We laten niets aan het toeval over, en gaan meteen ter zake.

Hij is inderdaad jong, maar met een zeer mooie neus. Typische kenmerken van Laphroaig? Ja hoor. We krijgen onmiddellijk een associatie met de topdistilleerderij op Islay. We krijgen peat natuurlijk, citrus en wat zout. Bij het proeven krijgen we iodine, medicinale toetsen en iets metaalachtig. In de finish zet het fruit zich voort, samen met de turf.

Man, wat is dit lekkere whisky. Hij windt er alleszins geen doekjes om…

Dit is single malt whisky in zijn allerpuurste vorm!

Whiskyfun

“I think it is pretty fantastic”

 

 

Ardbeg Kelpie – 46%

Zwart-groene fles whisky van Ardbeg, mét sample flesje

Ardbeg heeft natuurlijk ondertussen grote faam gemaakt in de wereld van de single malt whisky. Dat hoeft geen betoog. De distilleerderij op het eiland Islay is bekend geworden met zijn zwaar geturfde drams. Ook hun core range met de 10-jarige, de Corryvreckan, de Uigeadail, en zopas ook de An Oa, heeft veel succes.

De Kelpie op 51,7% gebotteld, was de Committee Release van Ardbeg voor 2017 . Deze Kelpie is een stuk toegankelijker gemaakt en is op 46% gebotteld. Er zijn er die minder enthousiast zijn, omdat het geen typische, zwaar gepeate Ardbeg is. Echter voor liefhebbers van kruidigere whisky’s (denk aan de uitstekende Corryvreckan) is dit een uitstekende whisky… Wat zeker is dat Ardbeg voor zichzelf de lat zeer hoog heeft gelegd.

Dit experiment is, wat mij betreft als Ardbeg-liefhebber, zeer geslaagd. Het is een relatief zachte Ardbeg geworden, gerijpt op Russische Virgin eiken vaten vanuit de zwarte zee. De zware peat blijft bij deze wat op de achtergrond, en maakt plaats voor een mooie, kruidige single malt.  Toch blijven de typische Ardbeg-tonen rijkelijk aanwezig.

Tasting notes volgens Ardbeg :

Nose : A wonderful, intense, ‘dancing’ nose, with lots of different, intertwined aromas – powerful, oily peat, dark chocolate, smoked fish, hints of seaweed, and a curious, sharp herbal note. Waves of spicy, black pepper. A splash of water brings forth some classic Ardbeg notes, such as creamy coffee, smoked fudge and pine resin. Even some hints of smoked coconut.

Palate: A peppery mouthfeel is followed by a crescendo of rich flavours. Treacle toffee, Turkish coffee, smoky bacon and lots of dark, dark chocolate. A curious burst of peachy, estery fruit, hickory wood, clove oil and a suggestion of black olives on the aftertaste.

Finish: Seemingly lasting forever, with deep, deep, almost subterranean flavours of clove, tar and rich toffee.

greatdrams.com

‘This is a thoroughly enjoyable dram and is perfect for those of us who love Ardbeg,

and those looking for something with lots of punch in the flavour.’

 

Allthingswhisky.com

‘Make no mistake, this is huge whisky.’

87,5/100

 

Caol Ila Cl5 – Elements of Islay – 58,3%

Whisky flesje met chemisch symbool van Caol Ila

Caol Ila is de Gaelische naam voor ‘Baai van Islay’. Billy Stitchell is een man die er al jaren werkt, en op dit moment de manager is. Expertise en traditie worden hier hoog in het vaandel gedragen, en dit van generatie tot generatie. Voor Billy er was, heeft hij immers de stiel geleerd van vader Stitchell, en hij op zijn beurt van grootvader Stitchell.

Over het algemeen kan Caol Ila beschouwd worden als één van de lichtere Islay whisky´s, meestal bleek van kleur, met kruidige en fruitige tonen. Maar zeker ook met zijn peperige, rokerige en zilte smaken die typisch zijn voor het eiland. Hij wordt gebruikt in blends als Johnny Walker en Black Bottle, maar natuurlijk ook vaak als Single Malt verkocht. En ook door onafhankelijke bottelaars (Independents) wordt hij regelmatig opgekocht.

Onafhankelijk bottelaar Elixir Distillers stelt, in hun reeks Elements of Islay, dan ook deze Cl5 voor. Op vatsterkte, un-chillfiltered, en met zijn ‘natural color’ was deze Caol Ila voor de Scandinavische markt bedoeld.

Leder, wat bloemig, maar vooral rijk en rokerig met wat chocolade. Zo kunnen we een poging doen om deze heerlijke neus te omschrijven. Hij wordt vrij zoet op de tong, met citrusvruchten en wat kruidigheid. Thans is de rook samen met wat houtskool, wel degelijk aanwezig. De finish is drogend met een zoete fruitigheid, zoals we die van Caol Ila kennen.

Deze dram toont de typische smaken van de distilleerderij, met net dat tikkeltje extra.

Krachtig maar toch subtiel.

 

Verschillende turf

Het zeker niet zo is dat dit Islay whisky pakket enkel zwaar geturfde whisky bevat.

We gaan van lichte tot zwaar gerookte peat.  Van zoete turf, tot turf met een ziltig kantje. En van aardse tonen tot maritieme subtiliteit.

Complexiteit en balans. Daar draait het vooral om.

 

Zoals altijd 6 verschillende whisky samples, met steeds een inhoud van 4cl.

Elk sample kan je dus 2x proeven.

 

Doe dus jezelf (of iemand anders) een plezier en proef dit Islay whisky pakket.

En wordt, net zoals wij, helemaal gek op turfwhisky.

 

♦Kwaliteitsindicatie:€120/whisky

 

 

Tasting glas als extraatje

Het bestellen van een tasting glas kan in het winkelmandje.

Je hebt hier de keuze uit het Speydram glas (4,95euro) of het Snifter glas (4,95euro).

 

 

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Islay Pakket (6x4cl)” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

SKU: 512 Categorie: