Single Cask Pakket

Single Cask Pakket (6x4cl)

69,95

(1 klantbeoordeling)
Available:Uitverkocht
  • 6 Single Malt Samples
  • Elk sample is 4cl (2 glazen)
  • Ervaring : Avonturier / Expert
  • Kwaliteitsindicatie: €90/whisky
  • Enkel Single Cask Whisky’s
  • Elke whisky komt uit een uniek vat
  • Ook perfect als cadeau

 

Inhoud van het pakket :

Benriach 10 – Single Cask (LMDW)

Longrow 10 – Single Cask

Glenrothes 6 (Adelphi)

Wolfburn Single Cask for BE

Glentauchers 18 (Liquid Art)

Springbank 12 (A.D.Rattray)

Uitverkocht

Share this product

Beschrijving

Single cask whisky pakket

Een whisky proefpakket, volledig bestaande uit ‘single casks’.

Het moet zowat een droom zijn voor elke whisky liefhebber.

 

Wat is nu ‘single cask whisky’

Wat wil dit nu concreet zeggen?

Deze whisky’s komen telkens uit 1 enkel vat.

 

Wetende dat elk vat uniek is, en dus nergens ter wereld 2 dezelfde vaten te vinden zijn…

Elk whisky rijpingsvat ademt immers anders, heeft andere eigenschappen en bevat andere smaken.

Om nog maar te zwijgen over de verschillen in groottes, klimaatomstandigheden, plaats in het warehouse, etc…

 

Zowel officiële bottelingen van de distilleerderijen zelf, als onafhankelijke bottelingen komen aan bod.

Maar steeds afkomstig uit één uniek vat.

Het vatnummer wordt dan ook steeds vermeld op het etiket van je sampleflesje.

 

Whisky in zijn puurste vorm

De standaardprocedure is dat vele verschillende vaten gemengd worden en samengevoegd worden tot 1 geheel.

Dit voor de verschillende smaken in elkaar te laten vloeien om tot 1 zelfde geheel te komen.

Vaak wordt deze nog afgewaterd, en soms zelfs chillfiltered en bijgekleurd.

 

Dit is dus hier niet het geval.

‘Single cask whisky’ wordt op het juiste moment uit het rijpingsvat gehaald, en rechtstreeks naar de fles gebotteld.

Niet chillfiltered, niet bijgekleurd en dikwijls op vatsterkte. In zijn puurste vorm dus…

U begrijpt dat de echte whiskyliefhebbers dit alleen maar op prijs stellen…

 

Te proeven in het Single Cask pakket:

Nog meer info? Klik op de afbeelding.

Deze info krijgt u ook meegeleverd via QR-codes. Zo blijft alle info up-to-date.

 

Benriach 10 – Single Cask – LMDW – 63,1%

Deze 10-jarige Benriach Single Cask voor La Maison Du Whisky is een schitterende whisky uit de Speyside regioU merkt het al aan het hoge percentage aan alcohol. Hij is inderdaad stevig, maar dit is dan ook een single cask botteling van de Benriach distilleerderij.

Het gebeurt niet zo vaak dat een officiële distilleerderij een single cask botteling uitbrengt. Meestal is dit voorbehouden voor de onafhankelijke bottelaars, die de vaten komen uitselecteren bij de distilleerderij. En dus deze bottelingen ook onder hun eigen label uitbrengen.

Het is het beroemde Franse whiskyhuis La Maison Du Whisky die dit keer Benriach bezocht, en dit vat persoonlijk hebben uitgezocht uit het warehouse bij Benriach. En geloof me, zij weten waarover ze spreken.

Ondanks zijn hoge alcoholpercentage is hij zelfs ‘neat’ te drinken, wat altijd een zeer goed teken is. Donkere chocolade en iets exotisch merken we meteen op. Dadels, noten en siroop.  Op de finish keert de chocolade terug, met een kruidige toets.

Dit is een echte klasse whisky!

 

Longrow 10 – Single Cask – 56,0%

Deze single cask whisky heeft alles waar Springbank voor staatDe kenners onder ons weten nu wel hoe laat het is… Een 10 jarige single cask van Longrow, jawel, rechtstreeks uit het warehouse van de Springbank distilleerderij. Dit moet wel topwhisky zijn. En dat is het ook!

Speciaal voor de Belgische markt gebotteld, op een vatsterkte van 56,0%, en op een ‘Fresh Sauternes Hogshead’ gerijpt. Voor alle duidelijkheid : Sauternes is een Franse zoete witte wijn uit de Bordeaux regio. Deze single cask whisky heeft maar liefst 10 jaar op deze vaten gerijpt, en zorgen voor een frisse toets, in combinatie met het wat farmy-achtige waar Springbank zo voor gekend is.

Longrow is uiteraard de zwaar geturfde variant van Springbank, dus mag peat zeker niet ontbreken. Maar ook citrus, zout en leder zit er in. Mooi olieachtig ook.

Om een geturfde, wat ‘vuilere’ whisky maar liefst 10 jaar op een zoet Sauternes vat te laten rijpen, kan je op zijn minst een risico noemen. Deze samensmelting van uiteenlopende smaken had zeker voor een fiasco kunnen zorgen. Maar de jongens van Springbank bewijzen nog maar eens dat ze heel goed weten waar ze mee bezig zijn. Na 10 jaar vatrijping krijgen we zowaar een sublieme whisky als resultaat!

Hier zijn slechts 258 flessen van, en natuurlijk in een mum van tijd uitverkocht…

Dit moet je geproefd hebben!

 

Glenrothes 6 – Adelphi – 66,6%

Deze 6-jarige Glenrothes door Adelphi, is op first fill vaten gerijpt. Dit geeft hem een onweerstaanbare smaak en geursensatie, en dat op een duivelse 66,6%

Glenrothes heeft altijd zowat verdoken gelegen, op een redelijke afstand van het centrum. Dit is een erfenis van de tijd dat er nog veel illegaal whisky gestookt werd. Zo kon de distilleerderij makkelijker hun clandestiene zaken uitvoeren.

Het speciale aan Glenrothes is dat de distilleerderij zowel houten als roestvrij stalen gistkuipen worden gebruikt. De gistcyclus (vooral de duurtijd) moet dan ook nauwlettend in het oog worden gehouden tijdens het productieproces, omdat deze roestvrije gistkuipen wel degelijk een andere invloed uitoefenen, dan houten kuipen.

Ook bij de rijping van hun Single Malts gaan ze hun whisky pas afbottelen, als dit volgens hun het juiste moment is. Dit moment is niet op voorhand bepaald. Daarom ga je op hun flessen ook zelden een leeftijdsaanduiding zien, maar wel een ‘vintage’. Dit is ook een significant verschil ten opzichte van andere stokerijen, waar de maturiteit meestal door leeftijd wordt bepaald. Bij deze rijping worden vooral refill-vaten gebruikt, zowel ex-Sherry als ex-Bourbon.

Maar Adelphi heeft voor deze botteling wel degelijk een first-fill cask gebruikt. En dat is dan ook te zien en te merken. Slechts 6 jaar heeft deze Glenrothes op een ex-Sherry vat gelegen, in dit geval een hogshead van Spaanse eik. Maar kijk even naar die kleur. Gewoonweg schitterend! Zo diep en donkerrood kom je ze zelden tegen. Laat nu nog neus,  smaak en finish goed zijn. We gaan het proefondervindelijk te weten komen.

Als we aan deze Glenrothes ruiken,  merken we meteen koffiebonen, rozijnen en kruiden. Op smaak : wow dit is krachtig spul! Een explosie van onder andere donker fruit, karamel en koffie. En vooral lekker romig. Op die vatsterkte kan hij wel wat water gebruiken. Maar ik moet zeggen, zonder kan ook… De finish laat ons achter met rozijnen, dat donker fruit uiteraard en kan ook het eikenhout niet achterblijven. Vergeet niet dat dit een 6-jarige whisky op 66,6% gebotteld is. Uitzonderlijk voor zijn leeftijd.

Dit moet een fantastisch first-fill vat geweest zijn, een ‘duivels’ vat. Met als resultaat een duivelse whisky!

 

Wolfburn Single Cask for Belgium – 58,8%

Wolfburn whisky met Belgische vlag

Wolfburn heeft speciaal voor België deze single cask gebotteld. En wat worden wij daar gelukkig van. Op kleine vaten gerijpt (Quarter Casks), waardoor er een intense wisselwerking plaatsvindt tussen vat en whisky… De nog vrij nieuwe distilleerderij uit de Highlands, heeft een enorm potentieel. Ze gaan in de toekomst nog hoge ogen gooien.

Deze single cask komt je tegemoet met een waaier aan fruit, vanille en boter. Bij het proeven is hij krachtig… Hij is dan ook 58,8% aan alcohol.  Deze kan absoluut wat water gebruiken. Druppels welteverstaan… We wachten nog even af en proeven opnieuw.

Fruit, fruit en nog eens fruit. Van banaan tot appel, van peer tot ananas. Fris, met een tropische toets. Heerlijk! En daar zijn de kruiden,met (stevige) witte peper. Water doet hem duidelijk goed… Nu vanille, houttonen en wat boter . Mooi olieachtig ook, dankzij het toevoegen van wat druppels. Typisch Wolfburn, maar dan in de overtreffende trap.

Na de Northland, Morven, Aurora en de Small Batch releases, waaronder de No.128 en de No.270, is dit weer een voltreffer.

Wij blijven Wolfburn opvolgen, én proeven.

U toch ook?!

 

Glentauchers 18 – Liquid Art – 51,9%

De Glentauchers van Liquid Art heeft een prachtig ontworpen etiket met veel verschillende kleuren

 

Glentauchers is misschien wat minder bekend in de whisky wereld. De stokerij ligt ten in Mulben, niet ver van Keith, in de Speyside regio. In 1897 door W.P.Lowrie & Co. en James Buchanan (Black& White) opgestart en reeds een jaar later kwam het eerste distillaat, uit de stills. Opvallend : de distilleerderij werd draaiende gehouden door een waterturbine, waar men meestal een stoomturbine gebruikte. In 1923 was het tijd om de ‘plant’ een grondige vernieuwing door te voeren. De distilleerderij breidt maar uit, en in 1955 vervangen ze hun traditionele waterturbine door eentje met stoom, om aan de alsmaar toenemende vraag te kunnen voldoen. Tien jaar later wordt er opnieuw bijgebouwd : namelijk door de stokerij met 4 stills uit te breiden.

Maar rond het jaar 1985 is er slechter nieuws. Glentauchers gaat toe. Er is geen vraag meer naar whisky en ze zijn genoodzaakt de distilleerderij te sluiten, althans tijdelijk. Glentauchers is ‘mothballed’ zoals dat noemt. Dit duurt uiteindelijk 4 jaar. Tot Allied Distillers Ltd., een nieuwe eigenaar, de distilleerderij terug heropend.

Gelukkig zijn er nog onafhankelijke bottelaars, en ditmaal nog wel een Belgische, die ervoor zorgt dat we deze mooie Glentauchers aan onze lippen kunnen zetten. Ze zagen het levenslicht in 2014 en ze mikken op een 4 tot 6-tal releases op jaarbasis.

Ondertussen zitten ze aan een stuk of 6 whiskybottelingen : een Glen Elgin uit 1995, een Bunnahabhain 1987 en een Ledaig 2004. Dan nog een Invergordon 1973 (single grain), een Clynelish 1997 en deze Glentauchers 1996. En stuk voor stuk waren dit pareltjes.

Ik heb het over Liquid Art natuurlijk. Hun labels vallen meteen op, en regelmatig doen ze beroep op lokale artiesten om hun bottelingen van schitterende ontwerpen te voorzien. But what’s more important, is what’s inside the bottle… U kan alvast met deze beginnen : een 18-jarige Glentauchers, gerijpt op Bourbon casks en er zijn slechts 131 flessen van.

Laat de volgende releases maar komen!

 

Springbank 12 – A.D.Rattray – 59,3%

Een Springbank van A.D.Rattray, uit de Campbeltown regio in Schotland. Zij produceren ook Longrow en Hazelburn

Moeten we Springbank nog voorstellen?  Dat deze stokerij uit Campbeltown, ook met Longrow en Hazelburn, het ene pareltje na het andere aflevert, dat weten we ondertussen wel.

A.D. Rattray is een IB opgericht door Andrew Dewar Rattray in 1868, ooit begonnen als importeur van olijfolie, Franse wijn en Italiaanse sterke drank.  Maar misschien nog belangrijker : ze ontwikkelden zich als een specialist in het blenden én het opslaan van graan en gerst whisky’s. Vele jaren later, na vele omzwervingen, is het bedrijf opnieuw in familiehanden.  Deze onafhankelijke bottelaar stelt vandaag als doel om de meest interessante vaten die de whisky-wereld te bieden heeft, aan zich te hechten.

Dit is een single cask, op bourbon vaten gerijpt die de whisky een duidelijk maritieme invloed heeft gegeven. Een olieachtige textuur, zoet en zoutig, inclusief waarneembare peat. Ook oesters,citrus en kruiden komen we tegen. Met natuurlijk een ideale balans, én een complexiteit die dan wel weer typisch is aan Springbank.

A.D. Rattray heeft , naar mijn inziens, met deze 12-jarige botteling een wat atypische Springbank afgeleverd.

Maar het resultaat mag er zijn !

 

Unieke whisky

Dus weet goed dat je hier 6 unieke whisky’s kan proeven.

Uit elk vat komen immers slechts tussen de 200 en 600 flessen uit, afhankelijk van de grootte.

De regel op = op, mag je hier echt wel letterlijk nemen. Laat het niet aan je hart komen. Ondertussen heb je toch van heerlijke whisky kunnen genieten. En daar draait het uiteindelijk toch om.

 

Elk staaltje bevat 4cl en laat je toe minstens 2x te proeven.

Dubbel en dik genieten dus!

 

Tasting glas als extraatje

Het bestellen van een tasting glas kan in het winkelmandje.

Je hebt hier de keuze uit het Speydram glas (2,95euro). Of het Snifter glas (4,95euro)

1 beoordeling voor Single Cask Pakket (6x4cl)

  1. Annie

    Heb het gekocht voor een vriend van mij. Hij is een echte kenner.. En gelukkig dat hij was

Een beoordeling toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

SKU: 511 Categorie: