Een non chill filtered whisky, wat is dat nu eigenlijk?

The un-chill filtered collectie van Signatory Vintage

Distilleerderijen gooien met de term ‘non chill filtered’.

Wat betekent dit nu juist, een ‘non chill filtered’ whisky?

Wij leggen het je haarfijn uit…

 

Wat is een non chill filtered whisky?

Als je al eens een fles whisky bekeken hebt, is het je vast en zeker al eens opgevallen dat vele distilleerderijen met fierheid kunnen zeggen dat hun whisky non chill filtered is.

Het is simpelweg een techniek die bepaalde distilleerderijen toepassen om ervoor te zorgen dat de whisky niet troebel wordt, bij toevoeging van water of ijsblokjes (en dus als de whisky afkoelt).

De reden is puur van esthetische aard.

Sommige consumenten houden er niet van dat hun geliefkoosde single malt (of blend) whisky bij het afkoelen vertroebelt.

Dat zou alvast de reden zijn waarom sommige stokerijen chill filtering toepassen.

 

Afkoelen van temperatuur

De techniek bestaat eruit om stoffen zoals bepaalde esters, proteïnen en/of vetzuren te verwijderen door een speciale filter (of meerdere filters).

Hiervoor gaat men vlak voordat men de whisky  gaat bottelen naar de fles, deze afkoelen tot ongeveer 0 graden Celcius (bij blends kan dit zelfs onder het vriespunt liggen).

Merk op dat de whisky hierbij niet meteen gaat bevriezen, het percentage alcohol is hiervoor te hoog.

Echter door dit afkoelen gaan eerder genoemde componenten (esters, proteïnen en vetzuren) samenklitten en tegen gehouden worden door de filters.

Dit kunnen metalen filters zijn, of papieren filters die op druk gezet worden.

 

Tegenstanders zweren bij non chill filtered

Tegenstanders van de techniek zweren bij een non chill filtered whisky, omdat zij ervan overtuigd zijn dat het ervoor zorgt dat bepaalde smaakcomponenten verloren gaan.

Zo zouden vooral turfdeeltjes verwijdert worden, alsook esters die voor juist voor dat olieachtig mondgevoel zorgen in je single malt of blend whisky.

Het is wel zo dat niet elke chill filtering hetzelfde is. Verschillende factoren zoals de snelheid, temperatuur, druk en het aantal filters bepalen de graad van residue dat wordt tegengehouden.

Hoe lager de snelheid, hoe lager de temperatuur, hoe lager de druk, en hoe hoger het aantal filters :  hoe sterker de chill filtratie zal plaatsvinden.

En dus ook hoe meer deeltjes er verwijdert zullen worden in dit proces.

 

Met trots gepresenteert

Je merkt dan ook dat vele distilleerderijen met trots op hun label ‘non chill filtered’ zetten. Vaak staat er ook ‘non coloured’ bij, waarover je in onze blog meer kan lezen.

Het is ergens een kwaliteitslabel geworden.

Over het algemeen zijn vooral de whisky’s beneden 46% alcohol (al dan niet) ‘chill filtered’. Degenen die boven 46% zitten, hebben sowieso minder last van het eventueel troebel worden.

Ook bij onafhankelijke bottelaars zal het zelden of nooit voorkomen. Ook omdat zij meestal op vatsterkte en dus op een hoger alcoholpercentage bottelen.

Signatory Vintage gaat zelfs zover dat ze een eigen reeks hebben die ‘The Un-Chill Filtered Collection’ heet.

 

Conclusie

Voorstanders zweren bij het consistent houden van het product voor de consument, en dat de techniek van chill filtering geen invloed heeft op de smaak.

Tegenstanders zullen dan weer altijd blijven beweren dat de puurheid van het product bewaart moet blijven.

Eerlijk gezegd : voor ons hoeft deze techniek helemaal niet toegepast te worden. Al zeker niet als het doel enkel esthetisch is.

 

Kenners en puristen gaan, wanneer ze de keuze hebben, steeds voor een whisky kiezen die ‘non chill filtered’ is.

Hoewel niet bewezen dat er wel degelijk smaakverschillen zijn, zullen we als whisky liefhebber nooit het esthetische aspect voorrang geven op smaakbeleving.

Chill filtered whisky’s zijn daarom niet persé slecht of minder goed, ze lijken gewoon minder ‘natuurlijk’ en minder authentiek over te komen.

En laat dat nu juist vaak een argument zijn om te kiezen voor een bepaalde whisky.

De puurheid ervan…

 

Related post

Leave a Comment

Your email address will not be published.