NAS oftewel No Age Statement Whisky

Dit is een close-up van de Kilchoman Machir Bay NAS whisky. Dus Non Age Statement single malt

Waarom zijn NAS whisky’s zo gecontesteerd?

Is ouder dan altijd beter? Of maakt het allemaal niet uit?

Wij vertellen u er alles over

NAS whisky. Een malt zonder leeftijdsaanduiding.

Wat is dit nu juist? Wel : er staat dus simpelweg geen leeftijdsaanduiding op de whisky fles. Dit maakt dat de distilleerderij veel meer flexibiliteit heeft in wat ze produceren. Ze zijn nu niet meer gebonden aan de leeftijd.

Het feit is dat de vraag naar Single Malt Whisky’s zo groot is op dit moment, dat distilleerderijen gewoon de tijd niet meer hebben om hun whisky te lang te laten rijpen op vaten. Oudere whisky wordt ook steeds schaarser.

De voorraad (van vnl. oude whisky’s) slinkt, en men moet innovatief te werk gaan om aan de stijgende vraag te kunnen voldoen. Daarom is de nieuwe trend dat distilleerderijen vaker een mix van jonge en oudere whisky’s op de markt gaan brengen (in de vorm van NAS whisky’s).

Een Taiwanese NAS single malt whisky: Kavalan Solist Vinho Barrique

Meestal wordt bij No Age Statement whisky’s automatisch aan jonge whisky gedacht.

Maar dat is niet altijd het geval. Daarbij is ouder ook niet altijd beter.

De kwaliteit van het whiskyvat, in combinatie met klimatologische omstandigheden en locatie van het warehouse.

Ze hebben een grotere invloed dan het aantal jaren rijping op het vat.

De slechts 4-jarige Kavalan Solist Vinho Barrique (zie foto) is daarvan trouwens een heel mooi voorbeeld.

Vroegere bottelingen gaven dikwijls aan hoe oud de whisky juist was.

Een 12-jarige, een 15-jarige, een 18-jarige, of zelfs nog ouder…

Het komt dus steeds minder en minder voor.

Waarom dan wel of geen ‘No Age Statement’ whisky?

NAS whisky’s zijn veelbesproken en gecontesteerd, omdat niet altijd (even duidelijk) wordt meegegeven wat de samenstelling van de whisky is. Het probleem is ook dat volgens de Schotse regels, altijd de leeftijd van de jongste whisky vermeldt moet worden op de fles.

Als er bijv. een 3-jarige en een 10-jarige whisky wordt gebruikt, zou de producent ‘3-jarig’ moeten vermelden op het etiket.

Omdat bij consumenten het idee leeft dat oudere whisky altijd beter is dan jonge (dit idee is dus geheel onterecht) vermelden de producenten liever géén leeftijdsaanduiding. Liever zo dan de jongste whisky te vermelden op de fles. Zij maken er dan gewoon een NAS of No Age Statement whisky van.

De distilleerderij verzint dan zelf een mooie naam voor hun product. Er staat dan niet ‘NAS’ op het etiket, maar wel namen zoals ‘Bunnahabhain Ceobanach’, ‘Ancnoc Flaughter’, de ‘Glen Scotia Victoriana’ en ‘Bowmore White Sands’. Of wat dacht u van ‘Ardbeg Corryvreckan’, ‘Tomatin Fire’ of de ‘Auchentoshan Blood Oak’ ?

En zo zijn er nog honderden voorbeelden. De ene naam spreekt al meer tot de verbeelding dan de andere. Distilleerderijen gebruiken vaak namen van Schotse gebieden die nabij liggen, van bijv. een natuurfenomeen dat bekend is in hun streek, of verzinnen gewoon een naam die goed bij de whisky past. Vaak worden ook Gaëlische namen gebruikt, die zo goed als onuitspreekbaar zijn voor ons.

NAS whisky’s moeten dus zeker niet altijd onderdoen voor whisky’s waar wél een leeftijd opstaat. Zoals eerder gezegd hebben andere factoren een grotere invloed dan het aantal jaren rijping op het rijpingsvat.

Laat je dus zeker niet afschrikken : proef en vel je eigen oordeel gewoon. Kwaliteit komt immers altijd boven drijven.

Related post

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.