Independent Pakket

Independent Pakket (6x4cl)

59,95

  • 6 Single Malt Samples
  • Elk sample is 4cl (2 glazen)
  • Ervaring : Avonturier
  • Kwaliteitsindicatie: €80/whisky
  • 6 Independents, voor u uitgekozen
  • Incl. specifieke info per whisky
  • De wereld van onafhankelijke bottelaars
  • Ook als cadeau voor de liefhebber

 

Inhoud van het pakket :

Bn7 (Elements of Islay)

Glenrothes 6 (Adelphi)

Ireland 13 (Daily Dram)

Mortlach 11 (Douglas Laing)

Cadenhead Creations 23

Islay Malt 6 (Liquid Treasures)

 

Klik op de desbetreffende whisky voor meer info

of scroll naar beneden voor meer info over dit pakket

Share this product

Beschrijving

Independents proeven

Ja, daar gaat het om in dit Independent pakket

Het bevat 6 schitterende whiskysamples van independents, oftwel onafhankelijke bottelaars.

 

En wat zijn nu die independents?

In het kort : dit zijn bedrijven die bij de distilleerderijen zelf hun vaten gaan uitselecteren.

Zij gaan deze overhevelen naar andere vaten, laten deze verder rijpen in hetzelfde vat of gaan meteen bottelen naar flessen.

Zij brengen hun flessen dan uit onder hun eigen naam en label.

Meer weten over deze onafhankelijke bottelaars? Lees dan onze blog over onafhankelijke bottelaars.

Maar nu gaan we eerst proeven…

 

Te proeven in het Independent pakket:

Nog meer info? Klik op de afbeelding.

Deze info krijgt u ook meegeleverd via QR-codes. Zo blijft alle info up-to-date.

 

Bunnahabhain Bn7 – Elements of Islay – 55,7%

Een niet geturfde, maar schitterende Bunnahabhain van Elements of Islay, gerijpt op sherryvatenDe Bn7 is een echte Islay whisky. En toch is hij niet geturfd. Bn staat, zoals u vast en zeker al wist, voor Bunnahabhain. We kunnen er niet onderuit, dit is 1 van onze favoriete distilleerderijen. Uit de reeks van Elements of Islay, weeral maar eens schitterende botteling van Elixir Distillers. Gelimiteerd tot slechts 1620 flessen, heeft deze ‘Bunna’ ruim de tijd gekregen om volwassen te worden, en dat op Oloroso Sherry vaten.

Zoals steeds bij deze Elements of Islay reeks, heeft de maturatie van deze single malt op meerdere vaten (lees: 2,3 of 4) plaatsgevonden. In dit geval heeft de whisky gerijpt op 2 Oloroso casks. Deze paar vaten worden dus ‘gemarried’ vlak voor de botteling naar flessen.

We weten dat hij in 2001 op het vat gestoken, en in 2018 gebotteld is. En dat op een vatsterkte van 55,7%. Deze prachtige whisky is dus 16 of 17 jaar.

Maar belangrijker is de invloed van de Oloroso Sherry vaten. Smaken als karamel, kaneel, melkchocolade en zelfs wat gember passeren de revue. Ook onder andere kruidnagel en hazelnoten komen we tegen. De afdronk is lang met een fruitige toets.

We gaan het nog eens zeggen: Bunnahabhain en vooral deze Bn7 is whisky van topklasse!

 

Ireland 13 – Daily Drams – 55,5%

Lekkere en fruitige whisky van Daily Drams

Amyotrophic Lateral Sclerosis : ja dat is een hele mond vol. We houden het hier op A.L.S. Vooral over topwetenschapper Stephen Hawkin, ondertussen overleden, was het bekend dat hij aan de ziekte leed. Tot op de dag van vandaag is er helaas geen remedie, noch medicijnen die daadwerkelijk goed helpen. De ziekte sloopt je spieren, het is te zeggen, vooral de verbinding tussen je spieren en je hersenen.  De meeste patienten krijgen te horen dat ze nog slechts 3-5 jaar te leven hebben wanneer de diagnose gesteld wordt.

Om het onderzoek naar deze verschrikkelijke ziekte te steunen, doet de Belgische onafhankelijke bottelaar The Nectar een duit in het zakje. De gehele opbrengst van deze whisky’s gaat dan ook integraal naar het onderzoek van A.L.S. Ik geloof zelfs dat The Nectar de opbrengst ooit verdubbelde. Dit gehele project is bekend als ‘Dram4ALS’, en de bedoeling hiervan is whisky bottelen en verkopen. De opbrengst gaat naar het goede doel, in dit geval A.L.S.

Er was eerder al een Old Pulteney en een Clynelish. Ditmaal is het een Ier geworden.  Een zeer mooie ‘undisclosed distillery’ uit Ierland. 13 jaar, en op een vatsterkte van 55,5%. ‘Undisclosed’ wil zeggen dat we de naam niet mogen of willen vermelden op het etiket van de fles. Wij bij SingleMaltSamples hebben reeds een vermoeden naar de juiste distilleerderij. Maar wat veel belangrijker is : het is voor het goede doel, én hij is lekker!

Het is een Ier, in 2002 op het vat gestoken, en gebotteld in 2015. Het resultaat is een hele waaier aan verschillende fruitsoorten op de neus. Zeer fris met banaan, kiwi, hunt van munt, … En wat zoetigheid ook. Op smaak is hij stevig en zet hij die fruitige trend door. Kruiden komen nu ook opzetten… De finish is peperig, met die tropische vruchten als extraatje.

Een zeer mooie en zeer fruitige Ierse whiskey is dit, met zeker genoeg ‘ooomph’.

Deze moet je proeven, voor jezelf, én voor A.L.S…

 

Mortlach 11 – Douglas Laing – 48,4%

De 11-jarige Mortlach van Douglas Laing kenmerkt zich door een zachte en vlezige smaak. Hij komt uit de zeer goede Old Particular reeks van de Schotse Independent.

Mortlach is een distilleerderij gelegen in de Speyside-regio van Schotland. Veel officiele bottelingen brengen ze niet uit, en als ze dat doen, zijn ze helaas stevig van prijs. Dankzij Independents (onafhankelijke bottelaars) kunnen we dikwijls toch wat meepikken van deze mooie single malt whisky’s. Opgericht in 1948, in Glasgow gelegen en ondertussen reeds aan de derde generatie bezig, weet de familie Laing ondertussen heel goed waar ze mee bezig zijn.

The Epicurean, Timorous Beastie, Scallywag, Rock Oyster, Big Peat en natuurlijk de Old Particular, Provenance and Xtra Old Particular(door hunzelf  “Exceptional Single Casks” genoemd). Verschillende reeksen van Douglas Laing, de ene al wat beter dan de andere, maar steeds spreken ze tot de verbeelding. Deze 11-jarige whisky uit de Old Particular-reeks van Douglas Laing gaat meer terug naar de originele smaak : vettig, vlezig en vol.

Het avontuur begint met een bloemige, licht gekruide neus. Op de tong is hij zacht en smeuïg. Eindigen doet hij met een middellange, boterige finish. De whisky werd gerijpt in refill Hogshead-vaten. Gedistilleerd in maart 2005, gebotteld in augustus 2016. Aantal flessen : 364

Bij een Douglas Laing tasting was ik meteen overtuigd van deze mooie whisky, en ik was niet alleen…

 

Cadenhead Creations 23 – Light Creamy Vanilla – 51,6%

Whisky sample van Cadenhead Creations

Cadenhead creations is ondertussen geen onbekende reeks van de oudste onafhankelijke bottelaar van Schotland. Denk aan de Robust Embers met hun grijze label, Rich Fruity Sherry met hun rode label, en deze Light Creamy Vanilla met hun gele label. Deze blends van Cadenhead zijn alleszins unchillfiltered, niet gekleurd en steeds op vatsterkte. Vaak zijn dit ook kleine batches die gereleased worden.

Bedoeling van de Cadenhead Creations reeks is zachte, dikwijls romige en mooi in balans zijnde blend whisky’s te creëeren. Wel, aan de kwaliteiten van Cadenhead’s bottelingen twijfelen wij allerminst. We zouden niet durven. Volgens Serge Valentin zou deze een mix kunnen zijn van Imperial, Glentauchers en Glen Keith. Wel, dat als dat geen compliment is!

In tegenstelling tot de oudere varianten in deze reeks, is deze 23 jarige Cadenhead Creations vrij hoog in alcoholpercentage nl. 51,6%. Het zorgt voor een mooie mix tussen een whisky met een zeer zacht smakenpalet, en tegelijk blijft hij krachtig genoeg. Ik persoonlijk drink hem het liefst ‘neat’, dus onverdund. Maar voor minder ervaren mensen is hij ook zeer toegankelijk met wat water… Het maakt hem zachter en omarmt je zo helemaal met zijn zoete tonen. Een zeer mooie allrounder dus…

Op de neus merken met zoete appels, met een zeer frisse toets. Op smaak meer karamel, en zoete chocolade. En euh… ‘light creamy vanilla’ natuurlijk.

De finish is romig met melkchocolade en blijft nazinderen.

 

Islay Malt 6 – Liquid Treasures – 52,7%

Deze 6-jarige Islay Malt van de Duitse Independent Liquid Treasures is een jonge en stevige Single Malt. Geturfd en gerijpt op Port vaten.

Toch telkens leuk en verrassend wanneer je niet weet wat er in het staaltje zit. Een ‘undisclosed distillery’ zoals ze dat zo mooi noemen in Schotland. Deze 6-jarige Malt van Islay is piepjong, maar heeft al een zeer mooie body. Dat is toch wat mij meteen opviel bij het proeven. Het Duitse Liquid Treasures heeft hier alweer goed werk geleverd.

Wat kan dit zijn? Ardbeg,  Lagavulin of toch Caol Ila? Een Bunnahabhain? Nog iets anders?  Keuze genoeg op dat mooie turf-eilandje. Alleszins kwaliteit, want slechte whisky maken ze er niet. Integendeel!

Ook mooi dat deze op portvaten gerijpt is. Dit werkt helaas niet altijd, maar bij deze is dat toch maar heel mooi gelukt. Zelfs op vatsterkte vond ik deze malt nog steeds heel drinkbaar. Altijd een goed teken als je het mij vraagt.

Natuurlijk krijgen we peat op de neus, samen met toffee en fruit zoals bananen, appels en citrus Op de tong nog steeds turf, nu met wat rook, maar ook appels en wat peper. De finish gaat op het zelfde elan door : rook, peat, citrus, met wat zilt als extraaatje. Heel mooie balans tussen al dat lekkers.

Dit is hét bewijs dat jonge whisky heel kwalitatief kan zijn…

 

Glenrothes 6 – Adelphi- 66,6%

De Glenrothes 6 door Adelphi gebotteld.

De stokerij, gelegen in Rothes, in het hartje van Speyside, werd in 1878 gebouwd, maar slechts kort daarna kwam het reeds in nauwe schoentjes. De faling van de Glasgow Bank had hier veel mee te maken. Gelukkig kon de distilleerderij ternauwernood gered worden, dankzij financiele steun van buitenaf. In 1922 kregen ze hun volgende tegenslag te verwerken : een brand in hun nr.1 warehouse. Een groot deel van hun vaten, inclusief whisky, ging hierbij verloren. Maar de stokerij veerde recht en in 1989 kon het met veel trots aankondigen dat het stillhouse een volledige vernieuwing kreeg, en ook het aantal stills werd met twee uitgebreid.

De stokerij heeft altijd zowat verdoken gelegen, op een redelijke afstand van het centrum van Rothes. Dit is een erfenis van de tijd dat er nog veel illegaal whisky gestookt werd. Zo kon de distilleerderij makkelijker hun clandestiene zaken uitvoeren.

Het opmerkelijke aan Glenrothes is dat de distilleerderij zowel houten als roestvrij stalen gistkuipen worden gebruikt. De gistcyclus (vooral de duurtijd) moet dan ook nauwlettend in het oog worden gehouden tijdens het productieproces, omdat deze roestvrije gistkuipen wel degelijk een andere invloed uitoefenen, dan houten kuipen.

Ook bij de rijping van hun Single Malts gaan ze hun whisky pas afbottelen, als dit volgens hun het juiste moment is. Dit is niet op voorhand bepaald. Daarom ga je op hun flessen ook zelden een leeftijdsaanduiding zien, maar wel een ‘vintage’. Dit is ook een significant verschil ten opzichte van andere stokerijen, waar de maturiteit meestal door leeftijd wordt bepaald. Bij de rijping worden vooral refill-vaten gebruikt, zowel ex-Sherry als ex-Bourbon.

Maar Adelphi heeft voor deze botteling wel degelijk een first-fill cask gebruikt. En dat is dan ook te zien en te merken. Slechts 6 jaar heeft deze Glenrothes op een ex-Sherry vat gelegen, in dit geval een hogshead van Spaanse eik. Maar kijk even naar die kleur. Gewoonweg schitterend! Zo diep en donkerrood kom je ze zelden tegen. Laat nu nog neus,  smaak en finish goed zijn. We gaan het proefondervindelijk te weten komen. 

Als we aan deze Glenrothes ruiken,  merken we meteen koffiebonen, rozijnen en kruiden. Op smaak : wow dit is krachtig spul! Een explosie van onder andere donker fruit, karamel en koffie. En vooral lekker romig. Op die vatsterkte kan hij wel wat water gebruiken. Maar ik moet zeggen, zonder kan ook… De finish laat ons achter met rozijnen, dat donker fruit en uiteraard kan ook het eikenhout niet achterblijven.

Vergeet niet dat dit een 6-jarige whisky op 66,6% gebotteld is. Uitzonderlijk voor zijn leeftijd.

Dit moet een fantastisch first-fill vat geweest zijn, een ‘duivels’ vat.

Met als resultaat een duivelse whisky!

 

Waarom independents proeven?

Als whisky liefhebber zijn we dan ook enorm blij met deze bottelaars.

Ze zorgen voor een ruime en spannende kijk op de hele whisky wereld.

Kortom : deze 6 onafhankelijke bottelaars moet je minstens 1x geproefd hebben, want er zitten fantastische bottelingen bij!

 

Zesmaal dubbel genieten

Uiteraard bestaat dit whisky pakket, net als onze andere, uit 6 samples flesjes.

De inhoud van elk whisky sample is 4cl.

Dit zijn dus telkens 2 whiskyglazen en dus 2x proeven van elke independent.

 

♦Kwaliteitsindicatie:€80/whisky♦

 

Tasting glas als extraatje

Het bestellen van een tasting glas kan in het winkelmandje.

Je hebt hier de keuze uit het Speydram glas (4,95euro) of het Snifter glas (4,95euro).

 

 

 

 

 

 

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Independent Pakket (6x4cl)” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

SKU: 514 Categorie: