Belgian Pakket

Belgian Pakket (6x4cl)

64,95

Waardering 5.00 op 5 gebaseerd op 1 klantbeoordeling
(1 klantbeoordeling)
Available:Uitverkocht
 • 6 Single Malt Samples
 • Elk sample is 4cl (2 glazen)
 • Ervaring : Avonturier / Expert
 • Kwaliteitsindicatie: €85/whisky
 • Enkel Belgische Bottelaars
 • Exclusieve Whisky Tasting Set
 • Bottelingen van Topkwaliteit

 

Inhoud van het pakket :

Orkney 2002 (MMM)

Braeval 21 (Brachadair)

Ledaig 8 (Beacon Spirits)

Wolfburn Single Cask for BE

Glentauchers 18 (Liquid Art)

Ireland 15 (Daily Drams)

 

Klik op de desbetreffende whisky voor meer info

of scroll naar beneden voor meer info over dit pakket

Uitverkocht

Share this product

Beschrijving

Tasting Set Belgische whisky bottelaars

Dit puur Belgisch whisky pakket bestaat uit 6 heerlijke whiskysamples, van enkel en alleen Belgische bottelaars.

Elk sample bevat 4cl, wat overeenkomt met telkens 2 stevige whiskyglazen

en dus minstens 2x proeven uit elk sample.

 

Waarom Belgische bottelaars?  

Heel simpel: het aanbod is te groot en te goed om links te laten liggen. Dat zou toch zonde zijn, toch?

Ons klein maar gezellig Belgenlandje is immers bekend om zijn wafels, chocolade en bier natuurlijk.

Maar wij hebben ook een heel aantal Independents, die een hele reeks van schitterende bottelingen op hun palmares hebben staan.

 

Independents of Onafhankelijke bottelaars

Meer en meer whiskyconnaisseurs uit België houden zich bezig met het uitselecteren van de beste vaten die in Schotland voorhanden zijn.

Zij werken op hun eentje, of gaan met een kleinere groep een verbond aan om een zelf uitgekozen vat uit een warehouse aan te kopen.

 

Ze hebben nu nog de keuze of ze dit rijpingsvat onmiddelijk gaan bottelen, verder laten rijpen of overhevelen naar een ander vat.

Om uiteindelijk dit whiskyvat te laten bottelen naar flessen, al dan niet op vatsterkte.

Dit met hun eigen, dikwijls zeer fraai vormgegeven label.

 

Indrukwekkende lijst

The Whisky Mercenary, MMM, Liquid Art, Beacon Spirits, The Nectar (ook bekend als The Daily Dram), Asta Morris, Brachadair,…

Dit zijn allemaal Belgische bottelaars die reeds minstens 1 topbotteling op hun naam hebben staan.

Wij van SingleMaltSamples, maken er dan ook zowat een erezaak van om deze aan jullie te kunnen aanbieden.

En geloof ons vrij, hier zit heerlijke whisky tussen.

 

Dus maak kennis met deze whisky tasting set van onze schitterende Belgische bottelaars.

 

Te proeven in het Belgian pakket:

Nog meer info? Klik op de afbeelding.

 

Orkney 2002 – MMM – 53,2%

Whisky fles met Antarctica label, vermoedelijk een Highland Park

De Orkney 2002 van Mark en Manny (ook bekend als MMM) : 17 jaar geleden op het vat gestoken, en zowat 15 jaar later gebotteld naar de fles. Tot in 2017 heeft deze single malt mogen rijpen op een sherry butt. Wij waren de gelukkigen die de laatste fles konden bemachtigen. En of we gelukkig waren. Er zijn er slechts 50 van…

Deze Orkney 2002 is de 4de en laatste uit de Antarctica reeks. Eerder waren er al een Aultmore, Allt-a-Bhaine en een zeer mooie Tennessee Bourbon. Dit is ondertussen de 3de reeks van Mark en Manny  (denk ook aan de ‘The Galaxy’ en ‘The Animal’). Steeds zijn hun bottelingen sterk gelimiteerd. En dat ze kwaliteit leveren, dat weten we ondertussen wel. Zo ook deze botteling uit het hoge Noorden van Schotland. We vermoeden natuurlijk een Highland Park, maar niets is zeker.

Wat we wel weten is dat deze mooie onafhankelijke botteling van MMM barstensvol fruit zit. We merken perzik, abrikoos, sinaas, enzovoort… Op smaak is hij vol, mooi rond en krijgen we wat zilt, peat en en wat grassigheid mee. En natuurlijk dat heerlijk fruit dat aanwezig blijft. Jongens, wat zit in deze single malt van de woeste Orkney eilanden veel smaak!

Ik vind persoonlijk dat hij nog wat meer openbloeit met enkele druppels water. Hij wordt wat lichter, fruitiger en zoeter. En de peat komt wat mooier door. Maar dat is puur eigen smaak. Hij heeft het niet echt nodig en is ook perfect drinkbaar op vatsterkte. Alleszins een hele mooie botteling van Mark Dermul en zijn kompaan.

Wij werden hier, bij het proeven, echt blij van… En nog steeds…

 

Braeval 21 – Brachadair – 53,1%

Braeval is een minder bekende distilleerderij. Maar de Belgische onafhankelijke bottelaar Brachadair heeft hier een echt pareltje van gemaakt. En hier te krijgen natuurlijk.

Zie hier, de eerste botteling van Belgische OB Brachadair.

Braeval aka Braes of Glenlivet, is misschien onder de meesten niet zo bekend als andere grotere distilleerderijen. Het is ook een zogeheten ‘one-man’ stokerij, wat wil zeggen dat het gehele productieproces op efficientie en volledig geautomatiseerd is. Zodoende met zo weinig mogelijk mankracht, zoveel mogelijk te produceren. Een heel moderne stokerij dus.

Minder romantisch als bijv Benromach of Edradour? Ja misschien wel, maar het belangrijkste is wat er uiteindelijk in de fles zit. En iedereen is het er unaniem over eens : Brachadair ( “maltman” in Gaelic,) heeft met hun eerste echte botteling, echt wel een statement gemaakt. Op een interessante 53,1% gebotteld en er zijn slechts 230 flessen van. Ook zo goed als overal uitverkocht, en terecht als u het mij vraagt.

Op de neus is hij lekker zoet, met witte chocolade en vanille. Ook wat fris fruit zoals appels en meloen. Op smaak is hij kruidiger dan de neus, denk aan gember en peper. Maar die frisse toets blijft aanwezig. Ik denk aan kokos. Ook vooral waxy (nee, niet enkel Clynelish maakt goede ‘waxy whisky’). Hij heeft ook iets grassig. De finish is vrij lang en wat bitterzoet.

Dit is echt wel geslaagd. De whisky is complex maar blijft steeds mooi in balans. En dat is een combinatie die niet zo makkelijk te verwezenlijken is.

 

Ledaig 8 – Beacon Spirits – 52,3%

Een Ledaig door Beacon Spirits, een nieuwe Belgische onafhankelijke bottelaar die nog veel van zich gaat laten horen

Ledaig, de geturfde versie van Tobermory, komt tegenwoordig erg veel voor bij onafhankelijke bottelaars. En dat heeft een reden : zowat élke Ledaig is wel de moeite voor de zintuigen. Deze 8-jarige van Beacon Spirits (een Belgische bottelaar uit zowaar de Kempen, die ook regelmatig een samenwerking aangaat met Liquid Art) is al helemaal de moeite. Hij is gebotteld op 52,3%, en er zijn slechts 169 flessen van.

Laat u niet ontmoedigen door de weliswaar minder bekende naam van deze Independent. Proef deze Ledaig 2007 en u zal versteld staan de de hoge kwaliteit.  Dit is Ledaig op zijn best! Patrick heeft mij kunnen overtuigen om zijn eigen creatie te proeven. En of ik overtuigd was… Dat ik niet alleen ben, bewijzen reviews van oa Serge (Whiskyfun.com) , Mark Dermul (whivie.be) en de zeer hoge scores op WhiskyBase.

Tasting Notes (van Mark Dermul-whivie.be) : Een zoete en licht rokerige neus op appels, meloen, citroen en honing. Hint van stal. Een tikkeltje plasticine, zelfs. Een beetje gerookt spek. Oesters en olijfolie. Ah, Ledaig zoals ik hem heel graag heb.

Mooie aanzet, lekker olieachtig en een tikkeltje pikant. Assen, teer, peper, citrusfruit van alle slag (pompelmoes op kop), makreel met een zilt randje. Maar dat neemt niet weg dat hij flink zoet blijft als van suikerspin. Prima, hoor! En deze heeft absoluut geen water nodig.

De afdronk is lekker lang, warm en rokerig met meer citrus dan verwacht.

Gevaarlijk drinkbare 8-jarige Ledaig en één van de betere die ik al proefde.

Hier heb ik dan ook niets aan toe te voegen. Sterk werk Patrick!

 

Wolfburn Single Cask for Belgium – 58,8%

Wolfburn whisky met Belgische vlag

Wolfburn heeft speciaal voor België deze single cask gebotteld. En wat worden wij daar gelukkig van. Op kleine vaten gerijpt (Quarter Casks), waardoor er een intense wisselwerking plaatsvindt tussen vat en whisky… De nog vrij nieuwe distilleerderij uit de Highlands, heeft een enorm potentieel. Ze gaan in de toekomst nog hoge ogen gooien.

Deze single cask komt je tegemoet met een waaier aan fruit, vanille en boter. Bij het proeven is hij krachtig… Hij is dan ook 58,8% aan alcohol.  Deze kan absoluut wat water gebruiken. Druppels welteverstaan… We wachten nog even af en proeven opnieuw.

Fruit, fruit en nog eens fruit. Van banaan tot appel, van peer tot ananas. Fris, met een tropische toets. Heerlijk! En daar zijn de kruiden,met (stevige) witte peper… Water doet hem duidelijk goed… Nu vanille, houttonen en wat boter . Mooi olieachtig ook, dankzij het toevoegen van wat druppels. Typisch Wolfburn, maar dan in de overtreffende trap.

Na de Northland, Morven, Aurora en de Small Batch releases, waaronder de No.128 en de No.270, is dit weer een voltreffer.

Wij blijven Wolfburn opvolgen, én proeven.

U toch ook?!

 

Glentauchers 18 – Liquid Art – 51,9%

De Glentauchers van Liquid Art heeft een prachtig ontworpen etiket met veel verschillende kleuren

Deze stokerij is misschien wat minder bekend in de whisky wereld. Het ligt ten in Mulben, niet ver van Keith, in de Speyside regio. In 1897 door W.P.Lowrie & Co. en James Buchanan (Black& White) opgestart en reeds een jaar later kwam het eerste distillaat, uit de stills. Opvallend : de distilleerderij werd draaiende gehouden door een waterturbine, waar men meestal een stoomturbine gebruikte. In 1923 was het tijd om de ‘plant’ een grondige vernieuwing door te voeren. De distilleerderij breidt maar uit, en in 1955 vervangen ze hun traditionele waterturbine door eentje met stoom, om aan de alsmaar toenemende vraag te kunnen voldoen. Tien jaar later wordt er opnieuw bijgebouwd : namelijk door de stokerij met 4 stills uit te breiden.

Maar rond het jaar 1985 is er slechter nieuws. Glentauchers gaat toe. Er is geen vraag meer naar whisky en ze zijn genoodzaakt de distilleerderij te sluiten, althans tijdelijk. Glentauchers is ‘mothballed’ zoals dat noemt. Dit duurt uiteindelijk 4 jaar. Tot Allied Distillers Ltd., een nieuwe eigenaar, de distilleerderij terug heropend.

Gelukkig zijn er nog onafhankelijke bottelaars, en ditmaal nog wel een Belgische, die ervoor zorgt dat we deze mooie Glentauchers aan onze lippen kunnen zetten. Ze zagen het levenslicht in 2014 en ze mikken op een 4 tot 6-tal releases op jaarbasis.

Ondertussen zitten ze aan een stuk of 6 whiskybottelingen : een Glen Elgin uit 1995, een Bunnahabhain 1987 en een Ledaig 2004. Dan nog een Invergordon 1973 (single grain), een Clynelish 1997 en deze Glentauchers 1996. En stuk voor stuk waren dit pareltjes.

Ik heb het over Liquid Art natuurlijk. Hun labels vallen meteen op, en regelmatig doen ze beroep op lokale artiesten om hun bottelingen van schitterende ontwerpen te voorzien. But what’s more important, is what’s inside the bottle… U kan alvast met deze beginnen : een 18-jarige Glentauchers, gerijpt op Bourbon casks en er zijn slechts 131 flessen van.

Laat de volgende releases maar komen!

 

Ireland 15 – Daily Drams – 55,3%

De Ireland van The Nectar (ook bekend als Daily Drams) is een 15-jarige botteling van de Belgische Independent, die ondertussen heel wat naam gemaakt heeft in de whisky wereld

Dit is een 15-jarige Ireland van Belgisch IB Daily Drams

Deze hele reeks bottelingen van de Belgische onafhankelijk bottelaar is een absoluut succes is geworden. Het verhaal van The Nectar (waar Mario Groteklaes en Jan Broekmans zowat de plak zwaaien, en waarvan Mario voor het kiezen van de vaten instaat) begint in 2006 : met een ware zoektocht naar de beste whisky vaten en distillaten.

Ondertussen hebben ze reeds een heel arsenaal aan bottelingen, maar ‘The Nectar of the Daily Drams’ reeks is duidelijk de populairste en meest bekende. Denk bijv. aan de ‘Maria’ labels die gewoonweg schitterend zijn. Ook de ‘Anniversary’ reeks gooit hoge ogen, doch meestal ook met een hoog prijskaartje. Deze 15-jarige Ireland van The Nectar is op vatsterkte (55,3%) maar dat is er niet aan te merken.

Bij een ‘undisclosed distillery’ wordt, zoals we ondertussen al weten, wordt de naam niet vrijgegeven van de desbetreffende distilleerderij. Wij hebben er dus het raden naar, maar in ieder geval kunnen we wel ruiken en proeven. We doen een poging.

Dat het duidelijk een Ier is, merken we onmiddellijk aan de neus. Een serieus fruitbommetje : abrikozen, peren, bananen, perziken, enzovoort… Enorm fris met heel wat exotisch fruit, ook nog chocolade en wat witte peper. Rijk en floraal, maar ook zacht en zoet.

Dat deze ‘Irelands’ steevast topkwaliteit leveren,  is duidelijk.

Drink hem ‘neat’, of met wat water : hij zal steevast zeer lekker zijn…

 

Op en top Belgische whisky tasting set

U merkt het al, deze whisky’s van uitsluitend Belgische bottelaars zijn absoluut de moeite!

Geef met trots deze 6 single malts cadeau aan jezelf, of aan iemand anders.

En geniet, of laat genieten…

 

 

♦Kwaliteitsindicatie:€85/whisky

 

 

Tasting glas als extraatje

Het bestellen van een tasting glas kan in het winkelmandje.

Je hebt hier de keuze uit het Speydram glas (2,95euro). Of het Snifter glas (4,95euro)

 

 

1 beoordeling voor Belgian Pakket (6x4cl)

 1. Waardering 5 uit 5

  Nicole Claassen

  Heel leuk pakketje met enkel Belgische botterlaars. Was aangenaam verrast door de kwaliteit van de whisky’s

Een beoordeling toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

SKU: 510 Categorie: