Is Belgische whisky lekker?

Mooie fles Wolfburn met Belgische vlag

Wel, of je Belgische whisky lekker vind is persoonlijk natuurlijk.

Maar wij Belgen zijn natuurlijk wel verzot op ons heerlijk bier.

En laat nu whisky en bier toch heel wat gelijkenissen hebben.

 

Belgische whisky lekker of niet? Het is alleszins een nieuwe trend

Hoe komt die trend er nu?

Wel, natuurlijk zijn wij Belgen alom bekend voor ons heerlijk bier.

En van bier brouwen hebben wij ondertussen, doorheen vele jaren, wel kennis van opgebouwd.

Nu is het zo dat er heus wel heel wat gelijkenissen zijn tussen whisky en bier, in zowel smaak als in het productieproces.

 

Het resultaat van de eerste stappen in het productieproces is immers bij zowel bier als whisky identiek : de wort.

Deze vormt de basis om beiden te kunnen maken.

Tot op een bepaald moment lopen de processen dus zowat identiek gelijk. De basis is immers gelegd om beiden te kunnen brouwen of stoken.

 

Het is dan ook niet toevallig dat steeds meer en meer Belgische brouwerijen beginnen met bier én whisky te maken.

Denk maar aan Duvel Moortgat met hun ‘Duvel Distilled’, Het Anker met hun ‘Gouden Carolus’ en ook de Limburgse brouwerij Wilderen met de’ Wild Weasel’.

En ook Braeckman heeft ondertussen hun eerste single malts gereleased (na weliswaar eerder een single grain whisky op de markt te hebben gebracht).

 

Bier en whisky in smaak

Natuurlijk zijn er verschillen, maar…

Ook dezelfde smaken komen voor een deel terug in zowel bier als whisky.

Mout natuurlijk, maar ook dikwijls houtsmaken en eventueel rook komt zowel in bier voor, als in de betere Single Malt Whisky.

De typische rooksmaak dat bier krijgt van het roken doet dikwijls ham of paling denken.

In bepaalde gevallen wordt het bier zelfs bewust iets verbrand waardoor er een soort karamelsmaak ontstaat. Echter wordt deze techniek tegenwoordig minder en minder toegepast. Het Duitse Bamberg is wel nog zeer bekend voor zijn gerookt bier.

Maar ook bij het roosteren van bier worden er verschillende methodes gebruikt. Des te langer de korrels worden geroosterd, hoe donkerder de mout. De mout krijgt hierdoor een wat koffieachtige smaak (denk aan het Stoutbier). Ook de kleur van het bier gaat door het roosteren donkerder worden : eerder naar het donkerbruin. In sommige gevallen zelfs naar het zwarte toe.

 

Bier en whisky in het productieproces

De gelijkenissen

Om te beginnen hebben ze beiden dezelfde grondstoffen namelijk gerst, gist en water.

En ook het productieproces van bier en whisky lijkt wel degelijk sterk op elkaar :

  • Het mouten
  • Het eesten (sterk vergelijkbaar maar wordt bij bier roken, roosteren of branden genoemd)
  • Het mashen (ook bijna identiek maar wordt bij bier ‘maishen’ genoemd)

 

De verschillen

Bij het productieproces van bier (net voor het mashen of maishen) gaan ze het toekomstige bier ‘schroten’. Dit wil zeggen dat de gedroogde mout wordt vermalen om het zetmeel los te laten komen. Dit doet men om de kaf van het gerst te laten loskomen.

Maar hét grote verschil tussen bier en whisky is natuurlijk het distilleren, waarbij whisky twee- of driemaal wordt gedistilleerd, en bier helemaal niet.

Het opvallende is dat smaken die bij bier op brouwfouten wijzen (bv. diacetyl en fenol),  in whisky door proevers juist gewaardeerd worden.

 

Welke lekkere Belgische whisky bestaat er nu?

Gouden Carolus

De misschien wel meest bekende en zeer populaire whisky uit Belgïe komt van Gouden Carolus.

De reden hiervoor is dat de Gouden Carolus Single Malt al heel wat prijzen gewonnen heeft (oa ‘The World Whisky Masters’ de categorie ‘Europe – Single Malt Premium’.)

Ook zilver op de San Francisco World Spirits Competition, goud op de International Spirits Challenge en kreeg het de titel ‘Silver Outstanding’ op de International Wine & Spirit Competition.

 

De brouwerij zelf, genaamd Het Anker en gelegen in Blaasveld, staat onder leiding van Charles Leclef.

Hij was de man die 5 jaar geleden de oude stokerij opkocht, waar zijn voorvaderen tot 1927 jenever maakte. Hij liet in pot stills van Schotland overkomen en liet de distilleerderij helemaal restaureren.

Na een rijping van 3 jaar (het distillaat ging op het vat in 2010 en was klaar om te bottelen in 2013) is de spirit klaar om als whisky bestempeld te worden.

Opvallend :

  • De Molenberg is de eerste distilleerderij in ons land die met ‘hand geslagen’  koperen stookketels wordt gewerkt.
  • De whisky werd gemaakt uit het moutbeslag van het alom bekende bier : de Gouden Carolus Tripel
  • Elk jaar brengen ze ook een Anniversary botteling uit. In 2014 was dat de Gold Fusion, in 2015 de Fado Vivo, in 2016 de Sola Jerez en vorig jaar (2017) de Muscad’Or .

 

The Belgian Owl

The Belgian Owl, gelanceerd op het einde van 2004, is een single malt whisky met Haspengouwse gerst. De stokerij werd opgericht door ‘master distiller’ Etienne Bouillon, Hij ging destijds 100 jaar oude distilleerkolven (ook wel alambieken genoemd) halen bij Caperdonich. Een ondertussen gesloten stokerij in Schotland. Het is hij die ook de ‘Belgian Pure Malt’ uitbracht.

Bij het verlaten van deze kolven bedraagt het alcoholpercentage van de spirit zowat 70%. Door er zuiver water aan toe te voegen wordt de whisky ’versneden’ tot een aangename 46%.

Het resultaat is een rijke en fruitige whisky met exotische tinten van kokos, maar ook vanille, banaan en boter. Op smaak is hij vol en fris, met oa citroen en appel. De houtinvloeden van de Amerikaanse eik, blijven ook zeker aanwezig.

 

Duvel Distilled

De bieren van Duvel en Vedett, die kennen we allemaal wel. En de Duvel Distilled waarschijnlijk ook wel, vanwege de grote belangstelling bij de release.

Het zijn allemaal producten van brouwerij Moortgat.

De hype rond de Duvel Distilled had zijn oorsprong in 2006, wanneer Moortgat besloot om een bepaalde hoeveelheid bier (Duvel) te distilleren en op vat te leggen voor 3 jaar. De keuze voor de rijping viel voor zowel Bourbon als Sherry vaten.

 

Het resultaat eind 2009 mocht gezien zijn. Uit deze eerste batch kwamen 5000 flessen, dus in vrij gelimiteerde oplage, en deze waren dan ook in een mum van tijd uitverkocht.

In 2013 kwam dan een tweede batch uit, van dezelfde spirit, en ondertussen 6 jaar op het vat gelegen.

Bij deze 2de gelimiteerde uitgave, opnieuw 5000 flessen, moesten kopers zich wel eerst laten registreren voordat ze effectief tot de aankoop konden overgaan.

 

Goldlys

Nabij Deinze ligt Filliers, de bekende graanstoker uit Bachte-Maria-leerne.

Reeds vijf generaties lang en sinds 1880 maken zij spirits aan de hand van hun eigen ambachtelijk stookproces.

Filliers kwam in 2007 met zijn 10 jaar oude whisky op de markt. Ze zijn dus reeds beginnen produceren in 1997, wat hen eigenlijk de eerste in Belgie maakt die met whisky stoken begon.

 

Het grote verschil (met bijv The Belgian Owl) is dat Filliers gewacht heeft tot hun spirit 10 jaar op het vat had gelegen, om met een wat rijpere whisky op de markt te kunnen komen.

Opvallend is dat hun eerste distillaat in een kolom wordt gescheiden. Meestal wordt hier een ‘wash still’ gebruikt. De low wines worden vervolgens gerecupereerd om gedistilleerd te worden in een ‘pot still’ (waar meestal een spirit still wordt gebruikt).

Let op, hun whisky is geen single malt. Het is een mengeling van gerst en granen.

Sunken Still

De Sunken Still Belgian Rye Whisky, is zoals je al afleiden uit de naam, een rye whisky. Een rogge whisky dus… En is eveneens ook een product van de Filliers stokerij.

Het is een gelimiteerde uitgave van slechts 2050 flessen, allemaal genummerd. Hij is op 45% gebotteld en zijn steeds flesjes van 50cl.

Zijn naam is een eerbetoon aan de werknemers van Filliers, die de stookketels lieten zinken in de rivier van Rekkelingen. Dit gebeurde allemaal in de eerste wereldoorlog. Door dit te doen konden de Centrale Mogendheden de grondstoffen aanwezig in de ketel, niet meer gebruiken.

 

Lambertus

Lambertus is misschien wat minder bekend onder de whisky liefhebbers. Thans hun geschiedenis gaat terug tot 1836.

Ze zijn vooral bekend voor hun fruitlikeuren en jenevers, maar hebben dus ook enkele whisky’s (of whisky gerelateerde producten) op de markt. Zo hebben ze bijv. een whisky-likeur, een ‘new make spirit’ en een ‘single grain’ in hun assortiment zitten.

Maar één van hun meest bekende whisky’s is toch de Lambertus Pure Single Malt. Hij rijpte vijf jaar op Amerikaanse eiken vaten, waarin ook reeds een (premium) tequila in rijpte.

Op smaak geeft deze laatste whisky je gerst, maar ook karamel en mokka is aanwezig. De afdronk laat zich kenmerken door wat zoethout, banaan en peren.

 

Wild Weasel

De Wild Weasel : hij werd op 22 augustus 2014 officieel voorgesteld, en dit met een whiskyfestival met 3000 mensen… Van een introductie gesproken!

Brouwerij Wilderen is vooral bekend om hun bieren en gin, maar dus vanaf nu ook voor hun whisky.

De Wild Weasel heeft een Single Malt versie, op 46% gebotteld. Maar er is ook een Finest Blend (op 40%) en de Cask Strength versie (op vatsterkte, in dit geval op 62,4%).

De Single Malt Wild Weasel kreeg een rijping op eiken vaten afkomstig van Jack Daniels, Buffalo Distillery en Heaven Hill.

Het resultaat is een single malt vol van smaak, met veel fruitigheid. Ook noten zijn zeer aanwezig.

 

San Graal

De San Graal is een 5-jarige whisky, gerijpt op Bourbon vaten en non-chilled filtered, en afkomstig van brouwerij De Graal uit Brakel.

Ze verdunnen hun whisky niet, dus hij wordt dan ook uitsluitend op vatsterkte verkocht (63%), en dan nog enkel in de brouwerij zelf.

Deze brouwerij die nog maar sinds 2002 bestaat, is vooral bekend om hun hoogwaardige bieren, maar ze zijn nu ook vooral trots op hun nieuwe creatie.

Tot nog toe is dit de enige 5 jarige single malt whisky die in Belgie op vatsterkte verkocht wordt.

 

Kempisch Vuur

In 2011 richte Guy Pirlot zijn eigen brouwerij op. Gelegen in Zandhoven is hij bekend geworden met heerlijke Belgische bieren zoals hun Tripel, 3-dubbel en Hoppergod. Of denk aan het Jeneverbier, Haverstout en Devil’s Heaven.

Zijn nieuwe project, waar hij eigenlijk sinds de opstart van zijn brouwerij al stiekem mee bezig was, zag in 2016 het licht.

Het resultaat was de eerste geturfde Belgische Single Cask whisky : het Kempisch Vuur. De whisky werd met Belgische mout gedistilleerd, en rijpte vervolgens 3 jaar lang op ex Laphroaig vaten ter plaatse in de stokerij.

De rokerigheid is dan ook aanwezig, de medicinale toetsen ook.  Het turfgehalte bevindt zich tussen de 32 en 35 ppm.

You’ll love it, or hate it…

 

Skot’tiche

Heel veel informatie is hier niet over te vinden, over deze whisky.

Wat we wel weten dat het een whisky is, gelanceerd via Crowdfunding, en uiteindelijk eind 2016 gelanceerd werd door 5 Walen.

Het is een drank die een finish op Port-en Cognac vaten gekregen heeft, op 40% is gebotteld en enkel verkrijgbaar is in flesjes van 50cl. En daarenboven zegt hun label al veel, zoniet alles : op en top Belgisch.

 

Braeckman

Een 9-jarige single grain whisky, op vatsterkte (64,4%) en onder impuls van Dram 242. Dat was de eerste whisky van Braeckman op de Belgische markt. Het is een single cask, gestookt van gemoute gerst, maar ook van rogge.

Een release van graanstokerij Braeckman, reeds actief sinds 1918, en vooral bekend voor hun jenever.

Ondertussen zijn er meerdere single grains van Braeckman uitgekomen, en ook een 10 jarige single malt whisky.

Een Belgische distilleerderij om zeker en vast in het oog te houden.

 

Belgische onafhankelijke bottelaars : een schot in de roos

Terwijl voor vele stokerijen het distilleren en laten rijpen van whisky een nog vrij nieuw gegeven is, is dat voor de Belgische onafhankelijke bottelaars helemaal niet zo.

Zo lijkt het alsof zij al honderden jaren meedraaien in het wereldje…

Hun neus om de beste en meest kwalitatieve vaten te gaan selecteren in Schotland, is steevast een succes.

We zijn er zelf zo zot van, dat we er zoveel mogelijk aan het verzamelen zijn om te laten proeven in onze shop.

Het is natuurlijk onmogelijk om alle Belgische bottelingen te gaan opsommen, maar we halen er de mooiste zowat uit:

Bottelingen van Liquid Art

 

Bottelingen Beacon Spirits

 

Bottelingen Brachadair

 

Bottelingen The Whisky Mercenary

 

Bottelingen The Nectar (of the Daily Dram)

 

Bottelingen Asta Morris

 

Vele van deze bottelingen zijn te vinden in onze Whisky Sample Shop

Related post

Leave a Comment

Your email address will not be published.