Het Angels’ Share of het Engelendeel

Dit is het Angels' Share of het Engelendeel : het deel van de whisky dat naar de Engelen gaat tijdens het rijpingsproces

U hebt er vast al eens van gehoord : het Angels’ Share of Het Engelendeel.

Maar wat is dit juist?

En laten de Engelen dan nog iets over voor ons, de gewone sterveling?

Het Angels’ Share : een verklaring voor het deel der Engelen

Ook genoemd Het Engelendeel, La part des Anges of het Angels’ Share genoemd.

Dit is het deel alcohol/water dat door de jaren heen uit een vat (of cask) ontsnapt (verdamping doorheen de wand).

En dit vooral onder invloed van het klimaat : denk aan vochtigheidsgraad en temperatuur.

Gemiddeld is het Angels’ Share in Schotland 1 tot 2 procent per jaar.

In landen zoals India en Taiwan kan dit door klimatologische omstandigheden zelfs oplopen tot ongeveer 42% per jaar!

Amrut bijv. vermeldt steevast hun percentage aan Angels’ Share op hun flessen. Dit is ook de reden waarom Aziatische whisky’s dikwijls veel jonger zijn dan de Schotse. Zou men whisky te lang laten rijpen, zou er na zovele jaren simpelweg niet meer veel over zijn van de whisky.

De spirit wordt tegenwoordig op ongeveer 68% op het vat gestoken (vroeger lag dat percentage hoger). Hou in het achterhoofd dat whisky  minimum 40% alcohol moet bevatten om ‘whisky’ genoemd te mogen worden.

Daarom is het belangrijk om de whisky ook niet té lang te laten rijpen en dus op tijd te bottelen (bij oude vaten kan dit wel eens een probleem zijn).
Wacht men te lang, dan zakt het alc % onder de 40, en is het geen whisky meer.

Echter zijn hier wel oplossingen voor. Men kan bijv. een vat met een te laag alcoholpercentage mengen met een vat met een hoger percentage. Dit om ervoor te zorgen dat de uiteindelijke botteling toch nog boven 40% uitkomt.

Ook de dichtheid van het vat speelt een rol

Het klimaat heeft de grootste invloed op het Angels’ Share, maar ook de dichtheid van het rijpingsvat is van belang.

Hoe hoger de dichtheid is van het hout, hoe minder zuurstof er doorheen het vat kan, en hoe trager de rijping van de whisky in het vat. De whisky krijgt immers minder invloed (zoals zuurstof) van buitenaf.

Een logisch gevolg is dan ook dat het Angels’ Share lager gaat zijn. Er kan ook gewoonweg minder doorheen het vat verdampen, naar buiten en dus naar de Engelen toe.

Discussie over het Angels’ Share

Er is discussie over de invloed van het klimaat op het Angels’ Share.

Het is een feit dat er zowel alcohol als water uit het vat ontsnapt. Afhankelijk van de temperatuur en vochtigheid, zou in sommige streken (vooral dan in Azïe) meer water dan alcohol uit het vat ontsnappen. Hierdoor zou het alcoholpercentage opnieuw licht stijgen binnen in het vat.

Echter in Schotland is het zo dat er over het algemeen wel degelijk meer alcohol dan water ontsnapt : het alcoholpercentage in het vat gaat zo dus dalen.

Men schat dat ‘het deel der engelen’ zo’n 80 à 90 miljoen liter per jaar bevat. Dit over de hele wereld gespreid.

Gelukkig, éénmaal de whisky in de fles zit, is dit deel wel degelijk voor ons, stervelingen bedoelt.

Related post

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.