Alcoholpercentage whisky

Close up van het alcoholpercentage van een whisky fles Bunnahabhain

Het alcoholpercentage van whisky wordt door verschillende factoren bepaald.

Denk maar aan het productieproces, de rijping, het Angels Share, etc…

En vooral : wordt de whisky ‘versneden’ of blijft hij op vatsterkte?

 

 

Het alcoholpercentage van whisky

Het alcoholpercentage van whisky is een graadmeter om te bepalen hoeveel ethanol (alcohol eigenlijk) er in een bepaald volume drank zit (in dit geval whisky).

Het wordt uitgedrukt in %vol, alc/vol of in ABV.

 

Alcohol By Volume is een andere term die in het Engels vaak gebruikt wordt afkorting gebruikt wordt.

Je zal ze als de afkorting ABV zien verschijnen op de fles.

 

Een term die in de V.S. soms zelfs nog gebruikt wordt is ‘graden proof’.

Wat weinig mensen weten is dat men vroeger buskruit met whisky ging mengen, om het alcoholpercentage te bepalen.

 

Verkreeg men een mooie, heldere en felle vlam, was deze geschikt voor consumptie.

Bleef de vlam zacht of blauw van kleur, was hij ‘under proof’ en dus niet geschikt.

Later is men erachter gekomen dat ‘proof’ op 57% alc neerkomt.

 

Hoe komt whisky nu aan zijn alcoholpercentage?

In het productieproces gaan eerst de gerst vochtig maken, dit heet mouten (malting).

Deze mout wordt vervolgens gedroogd boven een vuur gedroogd (het eesten of kilning).

 

Vervolgens wordt tijdens het mashen de korrels fijngemalen en water aan toegevoegd.

Het toevoegen van water zorgt ervoor dat we een soort brei krijgen (mash) dat zetmeel bevat.

 

Het zetmeel gaat zich omzetten in suikers en deze gaan vervolgens gisten.

Juist het gisten is belangrijk voor het ontstaan van de alcohol.

Dit product heet ‘wash’ en bevat een alcoholpercentage van zo’n 7 tot 8%.

Op dit moment is er niet veel verschil tussen het productieproces van whisky en van bier.

 

Waar het dan wel sterk in verschilt met bier (en ook de reden waarom het alcoholpercentage van whisky veel hoger is) is de volgende stap : nl het distilleren

Met deze productiestap gaan we het alcoholpercentage van whisky dan ook omhoog brengen.

 

De wash wordt hierbij in een koperen ketel (de ‘wash still’) verhit tot boven het kookpunt van alcohol (78,3 graden Celcius).

De alcohol verdampt en wordt opnieuw opgevangen na het afkoelen.

Dit distillaat worden de ‘low wines’ genoemd en bevatten zo’n 20% aan alcohol.

 

Deze low wines gaan we nu opnieuw distilleren.

Dit gebeurt in de ‘spirit still’.

De spirit die hier opnieuw gaat overhevelen aan de bovenkant van de kolom, gaat condenseren.

Dit resultaat is eigenlijk ‘nieuwe’ whisky , of ‘new make spirit’.

Het alcoholpercentage van deze ‘nieuwe’ whisky zit nu rond de 60-70%.

 

De invloed van de rijping op het alcoholpercentage

Nu gaat de whisky gerijpt worden in eikenhouten vaten.

De ‘new make spirit’ gaat dus het vat in rond 70% alc.

Wanneer hij klaar is om te bottelen, en dus uit het vat komt, beslist de distilleerderij (of de onafhankelijke bottelaar)

 

Distilleerderijen gaan meestal de whisky ‘cutten’ of ‘versnijden’, tot een meer aanvaardbare en toegankelijkere 40%, 43% of 46%.

Dit is dus het opnieuw afzwakken van de whisky met water.

Dit kunnen trouwens ook andere percentages zijn, afhankelijk van wat de distilleerderij wenst.

Zij zijn namelijk van mening dat op dat bepaald percentage, de whisky het beste tot zijn recht komt.

 

Onafhankelijke bottelaars hebben bijna altijd de neiging om op vatsterkte te bottelen.

Zij gaan hun whisky dus niet ‘cutten’ of versnijden.

Meestal liggen deze percentages tussen 50% en 60%.

Maar uiteraard zijn er ook uitzonderingen, zowel naar boven als naar onder…

 

Het alcoholpercentage die de whisky bevat als hij uit het vat komt, hangt af van het percentage dat hij in het vat gestoken werd en het Angels Share.

Het Angels Share kan immers ook invloed hebben op het alcoholpercentage.

Uit het vat verdampt immers zowel water als alcohol.

Maar in welke verhoudingen dit gebeurt, wordt bepaald door de klimatologische omstandigheden.

 

Belangrijk is wel om te weten dat whisky volgens de Schotse wet minimum 3 jaar op vat moet gelegen hebben, voordat het whisky genoemd mag worden.

Volgens de Ierse wet is dit zelfs minstens 3 jaar en 1 dag.

Het alcoholpercentage van whisky moet minstens 40% bevatten.

 

Pure gewenning

Veel mensen deinzen echter terug voor het hoge alc% van whisky.

Echter is dit pure gewenning en dit gaat zelfs vrij snel.

 

Sommige whisky’s smaken ook ‘scherper’ op 40%, dan andere op 55%.

Dit heeft vooral te maken met het aantal esthers aanwezig in de spirit.

Maar ook voor een deel met kwaliteit en leeftijd.

 

Over het algemeen zijn whisky’s op leeftijd ook wat zachter qua alcoholpercentage dan jongere whisky’s.

De smaken zijn dan ook dikwijls delicater en subtieler…

 

 

Sending
User Review
0 (0 votes)

Related post

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.